Cikotić: Politika SNSD-a u mnogim aspektima radikalnija od ratne politike SDS-a

Vijesti 24. apr 201908:48 > 10:15
N1

Politika SNSD-a je u mnogim aspektima radikalnija od ratne politike SDS-a. Proizvodi se jedna iluzija o atributima Republike Srpske kako države i ovo formiranje rezervnog sastava posmatram kao namjeru pravljenja jedne oružane sile, kazao je za N1 bivši ministar odbrane Bosne i Hercegovine, Selmo Cikotić.

Ubijen banjalučki biznismen Slaviša Krunić, stradao i njegov vozač, te jedan od napadača. Vaš komentar.

U opštem smislu svi ovi događaju ilustruju da sigurnost postaje sve kompleksnija kategorija. Neka od ovih posljednjih ubistava u Bosni i Hercegovini su već rasvjetljena, ovo posljednje uključuje određene spekulacije. Ubistvo Krunića govori da su politika, biznis i kriminal vrlo često povezani i da sigurnost zaslužuje više pažnje, više odgovornosti kako institucija, tako i specijaliziranih struktura, posebno pravosuđa. Činjenica da se pravosuđe se u našoj državi politizira i instrumentalizira sa stanovništva nekih partijskih oligarhija i pojedinaca.

Da li se sigurnosne agencije u BiH trebaju drugačije organizovati?

Sigurnosne strukture svih vrsta, govorim prije svega o unutrašnjoj sigurnosti, a posebno pravosuđe – morale bi biti organizovane barem na nivou kako su organizovane kriminalne strukture. Kriminalci nemaju problema na etničke, vjerske, regionalne niti druge naravi. Zbog uticaja sebičnih politika sigurnosne strukture sarađuje na nižem nivou i mislim da ne možemo imati sigurnost dok sigurnosne strukture ne budu na višem nivou saradnje od kriminalaca.

Kako to postići?

Upravo se na nivou politike, koja se manifestuje kroz zakonodavnu pa kroz sve druge oblike vlasti, pojavljuju se restrikcije koje ne priznaju stvarne zahtjeve realnog života i te politike više vode računa o zadovoljenju nekih uskih, oligarhijskih interesa. Mi ne postižemo funkcionalnost institucija. Imamo čestih primjera osporavanja državnih funkcija sa izgovorom da je to prenos nadležnosti i sve dok to tako budemo imali i sigurnost će biti na nivou kakva je bila prethodnih dana.

Vaš komentar na najavu najavu formiranja rezervnog sastava policije MUP-a RS?

Od politike koja zagovara militarizaciju Republike Srpske, a prije nekoliko godina smo slušali priču o potrebi demilitarizacije, u uslovima ni kada aktivni sastav MUP-a RS nije popunjen – imamo ideju rezervnog sastava. To je politička, a manje sigurnosna ideja. Da je razlog formiranja rezervnog sastava zaista, kako navode, zbog elementarnih nepogoda ili migranata onda bi se prvo radilo na popunjavanju aktivnog sastava. Ovo više ima veze sa jednim političkim konceptom koji osporava funkcionalnost države.

Koji je to koncept?

Mislim na koncept koji pokušava pokazati kako je Bosna i Hercegovina nemoguća država. To je u ovom trenutku politika SNSD-a koja je u mnogim aspektima radikalnija od ratne politike SDS-a. Oni govore kako je BiH složena država. U Daytonu smo imali mnogo problema sa idejom da se BiH definira kao složena država. BiH je u političkom smislu jedna prosta decentralizovana država. Proizvodi se jedna iluzija o atributima RS-a kako države i ovo formiranje rezervnog sastava posmatram kao namjeru pravljenja jedne oružane sile. Međunarodna zajednica kao garant Dejtonskog sporazuma ima ulogu da interveniše jer zbog ovakvih situacija je i formiran OHR, za rješavanje konfliktnih situacija – i vrlo lako možemo biti suočeni sa efektom sigurnosnog paradoksa. Kao odgovor na potez RS-a i Federacija može krenuti sa sličnom inicijativom. Ne mislim da se mrak može pobijediti mrakom. Ova država koja ima dugu tradiciji i izvanrednu sposobnost preživljavanja zapamtila je pokušaje daleko većih moćnika za prekomponovanje granica. Mislim da Srbija pruža jednu praktičnu podršku politici koja nije dobronamjerna. Takve politike sve manje šanse imaju za uspjeh.

NATO kamen spoticanja?

Kada sam bio ministar sigurnosti podrška NATO-u u Republici Srpskoj bila je blizu 40 posto, dok je na nivou države bila preko 70. To govori da tu podršku nije teško dobiti samo ljudima treba objasniti da li hoće viši nivo stabilnosti ili nestabilnost, da li žele veći kvalitet života ili siromaštvo. Ako se nastavi ovakva politika u RS-u mladi, najobrazovaniji i najperspektivniji kadar će napuštati naše prostore.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad