Izvor iz istrage: Benedi Đukanović glavni u realizaciji sačekuše

Vijesti 24. apr 201917:03 > 19:22
N1

Pancirnim mecima iz automatske puške, kroz prednju šoferšajbnu, ubijen je Slaviša Krunić. Banjalučki biznismen, nije imao šansu da preživi zasjedu. Njegov ubijeni tjelohranitelj Žarko Pavlović, te ranjeni vozač Goran Ilić uzvratili su vatru, a stradao je jedan od napadača Željko Kovačević.

Izvor iz istrage kaže da je glavni u realizaciji sačekuše bio Benedi Đukanović, koji se nakon ubistva uputio ka šumi, gdje su ga čekali saučesnici. Za njim je raspisana potjernica. Sumnja se da je prebjegao u Srbiju.

MUP RS je zbog svega ispitao desetine osoba, a protiv tri, uključujući i ubijenog napadača, podnijet je izvještaj tužilaštvu.

“Radi se o licima inicijala Ž.L, E.B, i B.Dž. Lica se sumnjiče da su po prethodnom planu iz vatrenog oružja života lišili Krunića i Pavlovića i nanijeli teške povrede Iliću. Izvršeni su pretresi na više lokacija koje koriste osumnjičena lica. Izuzeto je više predmeta. Privedeno je više lica. Pozivamo građane da pozovu policiju ukoliko primijete lice koje je u bjekstvu. Privedene su desetine lica koja se dovode u vezu s osumnjičenim licima”, kazala je Mirna Šoja, portparolka MUP-a RS.

Na licu mjesta pronađen je veliki broj čahura. Nezvanično, kao dokazni materijal biće korištene i neke lične stvari ubijenog napadača Željka Kovačevića.

Tužilac Snježana Petković vodi slučaj. Tokom noći na saslušanje je sproveden jedini osumnjičeni koji je u ovom trenutku dostupan pravosuđu, Emilio Balto.

U potrazi za osumnjičenim direktnim izvršiocem u bjegu, Benedi Đukanovićem, MUP RS sarađuje i sa drugim agencijama, te policiijom Srbije.

“Tu noć kada se desilo ubistvo mi smo, u skladu sa našim radnjama koje inače preduzimamo kada se izvršavaju teža krivična djela, blokirali teren kako užeg dijela Banjaluke tako i šireg terena. On je zaustavljen na području Dervente, vjerovatno, u pokušaju bjekstva nakon izvršenog krivičnog djela. Nešto poslije 2:00 časa policija ga je zaustavila i kontrolisala, ali u tom trenutku nismo imali informaciju da je uključen u izvršenje ovog krivičnog djela, već smo to utvrdili u jutarnjim časovima”, izjavio je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

Braća Armin i Nermin Ćulum iz Sanskog Mosta koji su juče uhapšeni, pušteni su na slobodu, bez tužilačke istrage.
Nema informacija o tome na zašto su privođeni te na koji način su povezani sa ubistvom. Oni su na čelu kontroverzne bajkerske organizacije “United Tribuns”, A 2014. bili su pod istragom SIPA-e.

Zbog brutalnih egzekucija poslanicima se na zatvorenom dijelu sjednice poslanicima se obratio ministar Lukač. Stidljivo se skupštinskim hodnikom pominjala riječ “mafija”, dok su novinari direktno pitali da li je Republici Srpskoj potrebna velika policijska akcija usmjerena protiv kriminalaca?

“Velike akcije nisu donosile velike rezulatate. Mislim da se treba raditi sistematski na svim problemima”, riječi su Nedeljka Čubrilovića, predsjedavajućeg NSRS.

“Treba pustiti da u naredna dva dana vidimo šta će raditi tužioci i sudije, ima dovoljno dokaza da se dođe i do nalogodavaca i svih ostalih”, mišljenja je Kostadin Vasić, poslanik Ujedinjene Srpske.

“Jeste organizovani kriminal, čim je više ljudi umiješano to su činjenice koje su poznate”, tvrdi Perica Bundalo, poslanik PDP-a.

Radi se o organizovanom kriminalu, izvršioci su poznati, treba doći do toga koji je motiv i da li je neko drugi iza toga.

O stanju bezbijednosti u RS raspravljaće se na prvoj redovnoj majskoj sjednici. Iza zatvorenih vrata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linkukao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad