Nedžad Ajnadžić za N1: Šta donosi novi plan za park Hastahana

Vijesti 24. apr 201918:23 > 18:32
N1

Nedžad Ajnadžić, načelnik općine Centar Sarajevo, za N1 je objasnio šta donosi usvojeni nacrt odluke o izmjenama i dopunama Regulacionog plana Gradski centar Marijin Dvor - lokalitet Hastahana.

Ajnadžić je, kako je istakao, svjestan da je Hastahana aktuelno pitanje i da je Regulacioni plan – Marijin Dvor Hastahana top tema u Općini.

“Mi smo 2017. imali odluku o pristupanju izmjena na temelju prijedloga mog tima. 2019. kroz proceduru dijaloga sa građanima i onih koji utječu u proceduri smo usvojili u Nacrtu prijedlog koji podrazumijeva izmjenu plana za Hastahanu”, kazao je u uvodu.

Šta podrazumijeva novi Nacrt koji je usvojen?

“U novom Nacrtu je predviđeno sljedeće – iznad prostora Hastahane u nultom nivou samo tri etaže po 1.100 kvadrata. Isključivo na području koji je sada parking. Ostalo, 90 posto je kompletna zelena i parkovska površina. Ostali sadržaji su predviđeni ispod zemlje, sjedište Mjesne zajednice, salon za vjenčanje i izložbeni paviljon koji bi trebao da okupi umjetnike na jednom mjestu. Ovaj plan je usaglašen u prvom kapacitetu i sa građanima, uvažen je njihov zahtjev u vremenu kada je usvojen prijedlog za izmjenu i nacrt. U suštini, sve zahtjeve Mjesne zajednice mi smo koncipirali u ovo rješenje”, pojasnio je Ajnadžić.

On je rekao da svi građani imaju pravo na drugačije mišljenje i stav.

“U Opštinskom vijeću kod donošenja odluka postoje oni koji su za i koji su protiv. U ovom slučaju, Nacrt je dobio podršku 22 vijećnika, što je velika većina”, poručio je Ajnadžić.

Odgovorio je i na optužbe Denisa Challengera, vijećnika u Općini Centar – kazavši da su populističke i da ih iznosi bez znanja. Također, on je odgovorio na pitanje da li će na lokalitetu Hastahane biti Centralna banka BiH.

“Ono za što se bori Challenger podrazumijeva samo 60 posto zelene površine, bez sadržaja koje smo definirali, sa garažom. Na sredini – 7.000 metara kvadratnih i to su planirali da bude Muzej grada. Challenger stoji na asfaltu i govori kako neće dati da se mijenja parkovska površina, a u stvari je suština da se s ovim rješenjem zalažu za beton, jer podrazumijeva manje parka više betona.  To je populistički potez i potez bez znanja”, poručio je Ajnadžić.

Da li će tu biti Centralna banka?

“Postoji procedura na koju može aplicirati. Ono što ja znam, neće biti ni neboderi, ni tržni centri i neće biti ništa ono što je Challenger govorio prije godinu dana. Postoji mogućnost da bude Centralna banka, radovao bih se da bude po proceduri tu kao državna institucija”, pojasnio je.

“Ovaj plan u Nacrtu je u Mjesnoj zajednici na Marijin Dvoru i to je javni uvid. Mislim da je to najbolje rješenje, ima bolju prednost od sadašnjeg rješenja. Organizirat ćemo zbor građana, predstaviti u 3D šta će se dešavati tu, šta predviđa izmjena plana i uvažit ćemo primjedbe građana”, poručio je Ajnadžić.

Pogledajte video kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad