Maz Saleem za N1: Ovo je kampanja protiv muslimana

Vijesti 25. apr 201915:54 > 20:40
N1

Najmanje 40 godina za Pavla Lapshyna, 25-ogodišnjeg bijelog supremacista iz Ukrajine, koji je tačno prije šest godina, hladnim oružjem na smrt ubio Mohammeda Saleema, ispred porodične kuće u Birminghamu.

Lapshyn je tog dana tražio, navodi se, “muslimana za ubiti”.

Mohammed Saleem se taj dan vraćao kući s molitve u obližnjoj džamiji, kada mu je ukrajinski student pritrčao s leđa i tri puta ga snažno ubo da je nož izašao krz prsa. Ovaj napad je porodica Saleem osudila kao teroristički, ali vlasti Velike Britanije to nikada nisu nazvale tim imenom.

Lapshyn je pronađen krivim i za postavljanje tri bombe u džamijama u Velikoj Britaniji, koje bi kasnije detonirao s distance.

Lasphyn je, kako je naveo, bio inspiriran tzv. rasnim ratovima, vodio je otvorenu kampanju protiv muslimana. Od ranije je bio poznat vlastima zbog svojih ekstremističkih namjera, ali ga to nije spriječilo da dobije studentsku vizu u Velikoj Britaniji.

Od tog dana, Mohammedova kći, Maz, postaje aktivistkinja, a bori se za pravdu, ne samo svoje porodice, nego i svh onih koji nemaju glas. Svih onih čiji je glas oduzet. Maz Saleem ekskluzivno govori za N1.

Ovo je priča zlu, rasismu i islamofobiji, a ali i ljubavi i zajedništvu, borbi i istrajnosti.

Maz Saleem: Pavlo Lapshyn je imao poznatu prošlost kao neonacist i bio je član Dinama iz Kijeva, planirao je bombardiranje u šumi u Ukrajini, dolazi iz grada koji se zove Dnipro, raznio je kuću vlastite majke, dok je radio kemijsku bombu. I policija ga nije uhitila, nego su ispitali susjede. On je vježbao izradu kemikalija i bombi u Ukrajini, tako da je bio poznat tamo.

N1: I sve je to bilo prije ubistva Vašeg oca?

Maz Saleem: Mog oca, da.

N1: Kako je onda ušao u Veliku Britaniju?

Maz Saleem: Tačno, to je razlog zašto sam ispitivala britansku vladu u to vrijeme, a nisu mi dali dobar odgovor. Kako smo dopustili neonacistu ući u Veliku Britaniju, sa stipendijom? U pet dana je došao u Small Heath u Birminghamu, gdje smo mi živjeli, što je većinsko muslimansko područje. I htio je stvoriti rasistički rat u području iz kojeg nije, on je iz Ukrajine, a došao je ovamo želeći izazvati rasistički rat.

N1: Rasistički rat. Ali postavimo očito pitanje, bi li se to dogodilo i bi li mu dopustili ući u Veliku Britaniju da je bio drugačije boje kože? Da je bio musliman?

Maz Saleem: Ne. Više od 17 godina su muslimani i islam maksimalno demonizirani od strane medija Velike Britanije i Amerike. Pogotovo radi opravdanja bombardiranja muslimanskih zemlja.

Pogledajte cijeli intervju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad