Federacija BIH ide u popunu aktivnog i rezervnog sastava policije

Vijesti 25. apr 201916:40 > 19:15
N1

Policijsku strukturu Federacije BiH čini sedam i po hiljada policijskih službenika, ili hiljadu i po manje u odnosu na broj predviđen sistematizacijom.

Policijsku snagu FUP-a čini 520 zaposlenih, što je za 235 manje u odnosu na potrebe, propisane sistematizacijom.

“Otprilike 110 policijskih službenika bismo trebali primiti u narednom periodu, odnosno raspisati konkurs. Prije svega, to se odnosi na specijalnu jedinicu i jedinicu za podršku. Vidim da su već neki kantoni pokrenuli određene procedure za prijem aktivnog sastava”, kazao je Aljoša Čampara, ministar unutarnjih poslova FBiH.

Kako saznajemo, proceduru novih zapošljavanja pokrenuto je u MUP-u Zeničko-dobojskog kantona. Ovdje nedostaje 174 pripadnika redovnog sastava policije, koji trenutno broji oko 1.000 policijskih službenika. MUP-u Unsko-sanskog kantona, koji se suočava sa povećanim prilivom migranata, nedostaje 98 policajaca, u odnosu na sistematizaciju. Popunjenost policijskih redova Posavskog kantona je 85%. Najbrojniji MUP je onaj u Tuzli, sa 1.428 policajaca, ali tu je nedostatak od 173 pripadnika. Za sigurnost građana i Bosansko-podrinjskom kantonu zaduženo je 157 policajaca, ili 41 manje od predviđenog planom. MUP sa sjedištem u Travniku ima popunjenost više od 95%. Policijski redovi HNK popunjeni su tek 75%, to jeste suočava se manjkom od 218 policajaca. Manje policajaca u odnosu na sistematizaciju imaju MUP-ovi u Širokom Brijegu i Livnu, dok u Kantonu Sarajevo radi skoro 1.300 policajaca, a nedostaje ih još 431.

Federacija će, evidentno, ići u popunu redovnog sastava, ali i rezervista, i to do 50% redovnog sastava.

“Mi idemo u tu proceduru. To je apsolutno gotova stvar. Već pripremamo zakonske projekte. Sve ono što radi RS, uradit ćemo i mi. Naravno, ako oni odustanu, i mi ćemo odustati”, poručio je Čampara.

MUP-u Republike Srpske, gdje je inicirana priča o rezervnom sastavu, nedostaje oko 320 policajaca. Međutim, postoje i stanovišta da je i postojeći broj policajaca u oba entiteta – prevelik.

“Mi po sadašnjem brojnom stanju imamo duplo više policajaca od evropskog standarda. Imamo duplo veći broj policajaca u vrijeme SR BiH”, kazao je Armin Kržalić, profesor Fakulteta za kriminalistiku.

Da vidimo koliko godišnje troši postojeći policijski sistem u Federaciji. Federalno ministarstvo ove godine će potrošiti skoro 5 miliona maraka na plaće, a ukupno nešto manje od 10 miliona. Federalna uprava policije 2019. godine ima budžet za isplatu plaća u iznosu od 27 miliona maraka, a ukupan od skoro 50 miliona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad