Minute teške simbolike na sahrani Slaviše Krunića

Vijesti 25. apr 201917:50 > 19:20
N1

Brutalno likvidirani privrednik Slaviša Krunić sahranjen je danas u Banjaluci, dok je njegov ubijeni pratilac Žarko Pavlović sahranjen na paljanskom groblju Bare. Policija Republike Srpske pronašla je automobil jednog od osumnjičenih za ubistvo, te dvije automatske puške sa okvirima. Raspisana je potjernica za osumnjičenim Benadi Đukanovićem. Rodbina, prijatelji, javnost, ubijeđeni su da je ubistvo naručeno, te zahtijevaju da se otkriju motivi i nalogodavci.

Treći dan od ubistva, policijska potraga. Oružje za koje se pretpostavlja da je korišteno u napadu na Slavišu Krunića i saradnike mu, pronađeno je, no bez detalja na kojoj lokaciji.

Automobil crveni opel ubijenog, a osumnjičenog napadača Željka Kovačevića, pronađen je pored pošte u Zalužanima, uredno parkiran.

Traga se za osumnjičenim u bjekstvu Benadi Đukanovićem, koji koristi, navodi MUP RS, bijeli golf 7.

I pored sve češćih ubistava, sa sličnim potpisom, bezbjednost u RS nije narušena, kaže direktor policije Darko Ćulum, koji posljednja dešavanja naziva incidentom.

“Što se tiče bezbjednosti u Banjaluci i Republici Srpskoj, bez obzira na ovaj incident koji se desio i težak događaj koji se desio, mogu reći da je stanje bezbijednosti na zadovoljavajućem nivou. Mi imamo indicije, ali ne mogu to govoriti u javnostii. (N1: Da li su povezani slučajevi Šijan, Ostojić, Krunić?) Mislim da za sada nisu”, kazao je Ćulum.

Krunić je likvidiran hicima u glavu, njegov pratilac Žarko Pavlović dobio je više metaka u grudi, dok je osumnjičeni napadač Željko Kovačević stradao od jednog metka koji je dobio u predjelu stomaka. Atentat je preživio Krunićev vozač, ranjeni, Goran Ilić.

Zbog šokantne egzekucije biznismena bez mrlje u karijeri, tuga i bol na komemoraciji.

I poruka, čekamo imena pravih ubica.

“Ostajemo da opravdamo Slavišin put. Mislim da taj Slavišin put i namjeru možemo opravdati samo u prisustvu vas”, kazao je Drago Krunić, otac Slaviše Krunića.

“Prave ubice nisu oni koji su ispalili rafale u njega, njegovog saborca, prijatelja, već oni koji su njegovi likvidaciju naručili. Nije samo Slaviša njihova žrtva, žrtva je cijelo naše društvo kome posle ovoga zločinačkog akta sada u vazduhu lebdi strah za život, a ne samo za egzistenciju”, kazao je Dragan Čavić, prijatelj Slaviše Krunića.

“Obožavao je zemlju iz koje je, ponosio se svim njenim tradicijama, običajima, nasleđima, ali je mrzio državu, sistem, za koji je uglavnom mislio da je pogrešan i da nikome neće donijeti ništa dobro”, kazao je Rajnat Majstorović, novinar i prijatelj Slaviše Krunića.

“Vodio se kako je govorio da lijeva ruka ne treba znati šta desna ruka daje. A davao je cijelog sebe”, istakao je Radomir Bojić, prijatelj i saradnik stradalog Krunića.

Hiljade građana oprostilo se od ubijenog banjalučkog privrednika na groblju u Glamočanima. Tijelo Slaviše Krunića doveženo je u kočijama. Ispratili su ga i njegovi zaštitari iz Sector Secutity-ja, a opelo je obavilo 10 sveštenika.

Pjesma Vladislava Petkovića Disa “Naši dani”, kazala je tešku simboliku:

“Nabujao šljam i razvrat i poroci,
Podig'o se truli zadah propadanja,
Umrli su svi heroji i proroci.”

Sahrani su prisustvovali i ministar bezbjednosti BIH Dragan Mektić, predsjednik PDP-a Branislav Borenović, direktor policije RS Darko Ćulum, te drugi. Zbog sumnji da iza ubistva Slaviše Krunića stoji organizovana kriminalna grupa, sa kracima u više država, u slučaj bi se mogla uključiti i SIPA.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad