"Čović se pokazao uspješnijim igračem od njegovog takmaca iz Sarajeva"

Vijesti 26. apr 201908:40 > 08:44
N1

SDA je znala da neće dobiti ministarstvo finansija jer nema razloga da se situacija dramatično promjeni i da HDZ nakon 20 godina ispusti to ministarstvo. HDZ bolje igra igru od Izetbegovića i ako vidimo sve je ovih godina išlo na ruku Čovića i on se pokazao uspješnijim igračem od njegovog takmaca iz Sarajeva, ocijenio je u Novom danu psiholog i analitičar, Ibrahim Prohić.

Koliko je realno očekivati skori dogovor između SDA, HDZ-a i SNSD-a za formiranje vlasti u BiH?

Mislim da će se ta vlast uskoro konstituirati, ali to nije ohrabrujuće. Po mojoj procjeni ta vlast će biti isto nefunkcionalna kao što je bila prethodne četiri godine. Suština igara je da se proizvode strahovi i dramatičnosti da bi se zaboravilo kakva će to vlast biti, da li će doći do provođenja reformi. Stvari se toliko dramatiziraju da se građani pitaju da li će biti rata i kada se ispostavi da nema rata ljudi odahnu i više ih nije briga kakva će biti vlast. Uvijek imate bacanje dimnih zavjesa iza kojih se u miru dogovaraju talovi. Postoji neki spor između SDA i HDZ zbog resora jer HDZ tradicionalno uzima resore finansija i pravde. Mislim da su sporni upravo te finansije i ministarstvo vanjskih poslova. Građani nemaju razloga za zabrinutost što vlast nije formiran kao što neće imati razloga za zadovoljstvo kada se formira.

SDA je isticala više puta da će tražiti ministarstvo finansija. Jučer je rečeno kako su sada pristali na ministarstvo odbrane, vanjskih poslova i sigurnosti. Šta bi mogao biti razlog za ovu promjenu u zahtjevima?

Još ne znamo kako će se to rasplesti. Ako govorimo o motivima, polazna pozicija SDA je bila samo probni balon da se smiri javnost i biračko tijelo. SDA je znala da neće dobiti ministarstvo finansija jer nema razloga da se situacija dramatično promjeni i da HDZ nakon 20 godina ispusti to ministarstvo. HDZ bolje igra igru od Izetbegovića i ako vidimo sve je ovih godina išlo na ruku Čovića i on se pokazao uspješnijim igračem od njegovog takmaca iz Sarajeva.

Hoće li aktivacija MAP-a i dalje biti kamen spoticanja u dogovoru u vezi s formiranjem vlasti?

Različita su očekivanja i različite se poruke šalju. Imamo tvrdokoran stav Dodika da neće doći do iskoraka, a s druge strane Izetbegović optimistično najavljuje da će doći do aktivacije Godišnjeg nacionalnog programa. Oni izlaze sa različitim izjavama da bi zbunjivali javnost kako bi u kontroliranom haosu, na miru, za sebe osigurali najbolje pozicije. Mislim da će nastaviti postavljati prepreke i tražiti alibije za odgađanje tog NATO puta.

A šta je sa putem ka Evropskoj uniji?

Oni uopšte nisu za EU put. Deklarativno jesu zato što su vrlo vješti pragmatičari i znaju da svako onaj koji je protiv EU integracija time potpisuje svoju političku smrt. Ali u praksi rade sve kako bi opstruirali taj put. Oni nisu za EU put zato što bi BiH morala preuzeti određene vrijednosti i principe Evropske unije, a oni se tada više ne bi osjećali komforno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad