Upozorenje građanima Sarajeva zbog saharskog pijeska

Vijesti 26. apr 201910:35 > 10:39
AFP

Uzrok pojave visokih koncentracija prašine je vjetar iz Sahare koji prenosi čestice prašine na velike udaljenosti. Iako je daljinski transport prašine i ovih dana bio prisutan, nije zabilježeno značajno povećanje koncentracija lebdećih čestica PM10 u zraku u Kantonu Sarajevo. Situaciju sa povećanim koncentracijama ovog polutanta kao posljedice prirodne pojave, možemo očekivati i tokom narednih par dana, saopćeno je iz Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

VEZANE VIJESTI

Kako navode u saopćenju, preporuke za građane su da smanje kretanje na otvorenom i izlaganje na što je moguće manju mjeru za periode povišenih koncentracija prašine tokom današnjeg dana, ali i narednih par dana. Preporuke se naročito odnose na trudnice, starije osobe, djecu predškolskog uzrasta i hronične bolesnike.

”Apeluje se na građane, naročito sa disajnim poteškoćama, da smanje svoje kretanje jer izlaganje ovoj vrsti prašine može dovesti do daljnjeg pogoršanja zdravstvenog stanja. Više informacija o mjerama samozaštite građani mogu naći u prilogu: ¨Zdravstvene preporuke rizičnim grupama stanovništva kod povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo¨.

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo će nastaviti kontinuirano vršiti mjerenja i obavještavati građane o svim eventualnim promjenama’‘, saopćeno je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad