Hrvatski državljani u BiH glasaju na izborima za Evropski parlament

Vijesti 26. apr 201914:48 > 14:52
N1

U Bosni i Hercegovini bit će organizirano glasanje državljana Hrvatske koji žive u toj zemlji na predstojećim izborima za Evropski parlament (EP).

Pravo glasa na izborima za novi saziv Evropskog parlamenta, koji se u Republici Hrvatskoj održavaju 26. maja, imat će svi hrvatski državljani s prebivalištem u BiH, kao i oni s hrvatskim prebivalištem koji se na dan glasanja zateknu u BiH.

Glasanje za izbor hrvatskih zastupnika u EP-u bit će organizirano na 40 biračkih mjesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Hrvatske u BiH.

U Sarajevu će na dan izbora biti otvoreno osam biračkih mjesta, u Mostaru 15, u Vitezu 10, u Livnu četiri, u Tuzli dva, a u Banjoj Luci jedno.

Kako bi imali pravo glasa, hrvatski državljani s prebivalištem u BiH trebaju se do 15. maja registrirati podnošenjem zahtjeva diplomatsko-konzularnim predstavništvima u toj zemlji.

Hrvatski državljani koji se ne registriraju do navedenog roka, na dan izbora imaju mogućnost u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske dobiti potvrdu o upisu u birački popis, što neće biti potrebno za građane s e-osobnom iskaznicom.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.