Bisera Turković: Važnost Ministarstva vanjskih poslova

Vijesti 27. apr 201909:06 > 09:15
Fena

U suvremenom međunarodnom sustavu Ministarstvo pomaže u formuliranju vanjske politike zemlje, s ciljem ostvarivanja nacionalnih interesa - unaprijeđenja društvenih, ekonomskih, kulturnih i političkih aspiracija koje će pozitivno utjecati na blagostanje građana u zemlji, izjavila je Bisera Turković, ambasadorica BiH u Kataru, za koju je nedavno predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao da bi mogla ministarsku poziciju dobro raditi, bolje od mnogih muškaraca.

Ambasadorica Turković je, s obzirom na ogromno diplomatsko iskustvo koje ima, komentirala svoje viđenje pozicije ministra vanjskih poslova, uz ocjenu da stiče dojam da se Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine uglavnom bavi osobljem i podupiranjem DKP mreže u inozemstvu, tako da najvažnija uloga u Ministarstvu vanjskih poslova postaje bavljenje strukturom Ministarstva, kao što je zapošljavanje, slanje osoblja u diplomatsko konzularnu mrežu, financiranje, održavanje, što samo po sebi nije loše, ali nije ni dovoljno.

”Ministarstvo vanjskih poslova treba da ima dvije važne uloge: jedna je politička, pregovaranja o međunarodnoj suradnji; druga je ekonomska, pomoći domaćim firmama u njihovoj međunarodnoj trgovini i marketingu. Obje ove “funkcije” smatraju se “nacionalnim interesom”. Jasno je da postoji divergencija između normativne političke perspektive i stvarnog, vrućeg političkog života. Teorija je samo apstrakcija. Naš je posao učiniti tu apstrakciju korisnom”, kaže ambasadorica Turković.

Pojašnjava da su posao održavanja političkih odnosa, pregovaranja i profitabilne trgovinske bilanse – pravila igre. Ono što može da se mijenja su ili ciljevi pregovaranja ili uvjeti razmjene, kaže ona.

Naglašava da Ministarstvo vanjskih poslova više nije čuvar međunarodne percepcije zemlje. Ono je nosilac višestrukih funkcija, poticanja međunarodne suradnje na svim područjima – sa ciljem očuvanja prije svega mira, sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta. Poslovanje i politika postaju sve više cjelina.

Na pitanje kako vidi angažman ministra/ministrice vanjskih poslove, kaže da to ovisi o tome koja se teorija koristi.

‘Primjerice, liberalizam bi ga općenito smatrao produženom rukom vlade za obavljanje poslova sa inostranom komponentom. No, s druge strane, realizam će raspravljati o tome kako bi njegova funkcija trebala biti čuvarem našeg nacionalnog interesa. Smatram da ministar treba da bude kvalificirani diplomata koji će se boriti za poslove i sigurnost svoje zemlje”, kaže ambasadorica Turković, koja je ostvarila značajnu diplomatsku karijeru.

Bila je prvi bilateralni ambasador Republike Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj.

U Zagrebu, na mjestu ambasadorice BiH bila je do novembra 1994. godine kada je prešla na dužnost ambasadorice BiH u Mađarskoj. U decembru 1996. preuzela je dužnost ambasadorice BiH pri OSCE-u gdje je ostala do imenovanja na mjesto ministrice za evropske integracije BiH.

Po završetku mandata ministrice, osnovala je Centar za sigurnosne studije i u isto vrijeme radila kao profesor na fakultetu. Njen diplomatski rad se nastavlja imenovanjem na mjesto ambasadorice pri OSCE-u i UN-u u Beču, a potom od 2005. godine do 2009. godine odlazi u Washington na dužnost ambasadorice u SAD, uz nerezidentno pokrivanje Meksika i Brazila. Nakon toga će uslijediti imenovanje za ambasadoricu u Belgiji i nerezidentno u Luksemburgu, te sadašnja ambasadorska destinacija u Državi Katar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad