Ispraćena još jedna generacija maturanata Gazi Husrev-begove medrese

Vijesti 27. apr 201914:19 > 14:24
Anadolija

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu danas je ispraćena 469. generacija maturanata i 37. generacija maturantica medrese koja se smatra jednom od najstarijih odgojno-obrazovnih institucija u Evropi.

U toku dana će maturanti, simbolično u znak završetka školovanja, svečano odjeveni u maturantske haljine i odijela, prodefilirati glavnom gradskom šetnicom, nakon čega će biti upriličena i svečana akademija i vjerski program.

Džamijski harem su tim povodom ispunili brojni prijatelji i rodbina maturanata, noseći cvijeće i poklone.

Ove godine ispraćamo 469. generaciju maturanata i 37. maturantica. U ovoj generaciji je 77 djevojaka i 47 momaka. U generaciji je 58 odličnih učenika, skoro pola njih je četvrti razred završilo odličnim uspjehom i primjernim vladanjem”, izjavio je Naser Mehmedović, profesor sociologije, odgajatelj i razrednik jednog odjeljenja koje je danas ispraćeno.

Kazao je je kako mu je čast, kao i drugim profesorima, što danas ispraćaju još jednu generaciju svršenika ove obrazovne ustanove.

“Jednu jako kvalitetnu, vrijednu generaciju. To su mladi ljudi koji imaju jasno zacrtane ciljeve i nadam se da će biti jako uspješni i doprinijeti boljitku naše zemlje i društva“, poručio je Mehmedović.

Smatra da Gazi Husrev-begova medresa ide ukorak sa savremenim obrazovanjem i naukom.

“Imamo predmete prirodnog i društvenog područja koji su zastupljeni tokom četiri godine školovanja. Naši učenici u trećem i četvrtom razredu imaju mogućnost da se opredijele za dva izborna predmeta, nebitno iz koje oblasti, da li vjerske ili svjetovne”, pojasnio je Mehmedović.

Amina Kahriman i Ahmed Hamidović su ovogodišnji učenici generacije maturanata Gazi Husrev-begove medrese.

Pripala mi je čast da budem izabrana za učenicu generacije. Mogu reći da mi je bila izuzetna čast što sam bila učenik ove škole s obzirom na to da ona predstavlja najstariju školu na Balkanu i šire”, pojasnila je Amina.

Planira upisati međunarodne odnose i diplomatiju na Intenacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS).

“Planiram ostati ovdje, jer smatram da svako sebi može stvoriti priliku, samo je potrebno da se potrudimo. Smatram da je taj trud ključ svega onoga u čemu možemo uspjeti, da li u BiH ili bilo gdje drugo”, poručila je Amina.

I Ahmedu je čast što je i on učenik ovogodišnje generacije maturanata.

“Pripala mi je čast da sam učenik generacije, mada ja to ne bih tako rekao, pošto se u našoj generaciji nalazi mnogo predobrih i vrijednih učenika. Ja bih rekao da sam ja prvi od prvih”, rekao je Ahmed.

Učestvovao je na mnogim takmičenjima i imao mnogo vannastavnih aktivnosti.

“Mislim da je to presudilo u mom slučaju. Još tačno ne znam šta dalje, nisam sam sa sobom raščistio te neke stvari. Pošto mi dobro ide na polju matematike i informatike, vjerovatno ću nešto u tom smjeru”, poručio je jedan od učenika generacije maturanata Gazi Husrev-begove medrese.

Gazi Husrev-begova medresa, osnovana 1537. godine, spada među najstarije odgojno-obrazovne institucije u Evropi. Kroz više od 480 godina kontinuiranog rada i postojanja medresa je iškolovala alime, imame, muallime, hafize, filozofe, umjetnike, profesore, naučnike, akademike, diplomate, ministre i druge koji su dolazili do uglednih zvanja i visokih položaja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija