Građani Istočnog Sarajeva ne znaju gdje ide novac od komunalne takse

Vijesti 27. apr 201916:15 > 16:16
N1

Građani šest općina na području Grada Istočno Sarajevo plaćaju komunalnu taksu na osnovu Odluke o komunalnim taksama na području Grada Istočno Sarajevo. Većina građana ne zna za šta daje prikupljeni novac koji na godišnjem nivou iznosi više od milion maraka. Sa općinskog nivoa smatraju da se novac troši nenamjenski, dok iz Grada tvrde da novac ide u finansiranje komunalnih djelatnosti.

Postoji više rješenja Odjeljenja za prostorno uređenje, saobraćaj i stambeno-komunalne poslove kojima se utvrđuje obavezu plaćanja komunalne takse građanima koji žive na području Grada Istočno Sarajevo. Pitali smo građane da li znaju šta plaćaju ovom taksom.

“Plaćam skupštini grada, ja pojma nemam šta plaćam i koje usluge oni meni čine i zašto plaćam. Jedno vrijeme nisam plaćao pa mi došla opomena pred tužbu. I tako ja sad plaćam”.

“Ja mislim 16 ili 18 maraka na 40 kvadrata. To je po stanu čini mi se po kvadratu. Pa šta znam svugdje se to plaća. Ja znam dok sam živio i u Sarajevu ja sam plaćao te doprinose. To vjerovatno ima svojih razloga. Održava se to i zelene površine i rasvjeta gradska”.

“Ako ide u neke korisne svrhe nemam ništa portiv. Ako se ne zna gdje ide, onda bih imala vjerovatno”.

Uslov da osoba plaća komunalnu taksu jeste da posjeduje nekretninu. Fizičke osobe plaćaju komunalnu taksu 0,036 KM po metru kvadratnom i onda se taj iznos množi sa 12 mjeseci u godini. Dok pravne osobe plaćaju 0,060 maraka po kvadratnom metru. Visina takse određuje se i prema zonama općina u kojima žive građani, tvrdi načelnik Općine Istočno Novo Sarajevo, a ove takse oslobođene su porodice poginulih boraca, ratni vojni invalidi, socijlano ugrožene kategorije.

“Obaveza  proistekla iz Zakona o komunalnim djelatnostima predstavlja obavezu plaćanja za sva pravna i fizička lica koja imaju stambene i poslovne jedinice na području šest opština u sastavu grada”, kaže Ljubiša Ćosić, načelnik Općine Istočno Novo Sarajevo (SNSD).

Općine Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža, Istočni Stari Grad Pale, Trnovo i Sokolac su općine u sastavu Grada Istočno Sarajevo u kojima je na snazi Zakon kojim građani moraju plaćati komunalnu taksu.

“Novac od komunalnih taksi prikupljen od građana Istočnog Sarajeva ide u finansiranje vatrogasne brigade, grijanje škola na području svih šest općina u sastavu Istočnog Sarajeva i za zajedničke projekte u oblasti infrastrukture, tačnije komunalne djelatnosti”, navodi Milan Kovačević, odbornik SDS-a u SG Istočno Sarajevo. .

Stručnjaci kažu da je ova komunalna taksa još jedna u nizu od ukupno 3.400 parafiskalnih nameta koji plaćaju svi građani Bosne i Hercegovine po raznim osnovama. Parafiskalni nameti nemaju konkretnu pruženu uslugu za koju građani izdvajaju novac, tvrde stručnjaci.

“Da se postavlja pitanje svrhe ubiranja tako nekih naknada ili taksi, ako konkretno građanin nema onu korist koju bi stvarno trebao da ima vezano za to”, ističe Faruk Hadžić, ekonomski analitičar.

Načelnik Općine Istočno Novo Sarajevo tvrdi da se novac prikupljen od komunalnih taksi ne koristi nenamjenski. Dok odbornik SDS-a u Skupštini grada Istočno Sarajevo odbacuje takve optužbe. Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo usvojila je krajem prošle godine zaključak da Ustavnom sudu Republike Srpske bude upućena inicijativa za ocjenu ustavnosti zakonitosti odluke o plaćanju komunalnih taksi.

“Mi smo ubijeđeni da taj novac ide u klasičnu potrošnju. A to su plate službenika. Troškovi funkcionisanja grada i to je to. Ovo je novac koji se skupi namjenski, i namjenski mora da bude vraćen. To je osnovna poruka. Ako ste uzeli nešto od građana za neku uslugu, treba da im vratite kroz tu uslugu, a to treba da bude plaćeno ovim novcem”, smatra Ćosić.

“Ja to mogu slobodno da demantujem argumentima da grad Istočno Sarajevo ne zloupotrebljava ta finansijska sredstva prikupljenna od komunalnih taksi. Već se finansiraju projekti u svih šest općina grada Istočno Sarajevo. Tako da su to politički panfleti vladajuće koalicije SNSD-a i DNS-a”, poručuje Kovačević.

Grad Istočno Sarajevo godišnje prikupi milion i 200 hiljada maraka po osnovu plaćanja građana komunalnih taksi. Sporazumom načelnika šest općina i gradonačelnika Istočno Sarajevo dogovorena je raspodjela prikupljenih sredstava. Prvobitna raspodjela je bila 50-50, nakon toga Grad je uzimao 60 posto, a danas 85% novca od prikupljenih taksi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad