Liturgija u Sarajevu: Oprostimo jedni drugima i pomirimo se jedni s drugima

Vijesti 28. apr 201911:45 > 11:50
Anadolija

Oprostimo jedni drugima, pomirimo se jedni s drugima, zagrlimo jedni druge, rečeno je na svetoj liturgiji povodom Vaskrsa koja je služena u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice u Sarajevu.

Liturgiji koju je predvodio mitropolit dabrobosanski Hrizostom prisustvovali su brojni vjernici. Protojerej-stavrofor Nenad Tupeša u kratkoj poruci nakon liturgije poslao je poruke mira i molitve za oprost grijeha.

Tupeša je kazao kako prolazno i stvoreno ne može samo iz sebe postati neprolazno i vječno.

”Nažalost, i dalje smo suočeni s mnoštvom iskušenja i nevolja, s terorizmom, ratovima, i oduzimanjem ljudskih života širom zemljinog šara. Plač i agonija žrtava koji do nas dopiru najvećom brzinom, putem savremenih sredstava komunikacije, ranjavaju naša srca“, rekao je Tupeša.

Dodao je kako raznovrsna razočarenja, tuga i nezadovoljstvo obuzimaju duše ljudi, a svuda okolo je nepravda i mržnja.

Pozvao je na mir, ljubav i pomirenje, kao i na preispitivanje vjere.

“Zagrlimo ljubavlju Božijom jedni druge. Ne samo one koji nas vole, ljubavlju zagrlimo i neprijatelje naše. Oprostimo im, jer je i Gospod na krstu nama oprostio grijehe naše“, podsjetio je Tupeša.

”Oprostimo jedni drugima, pomirimo se jedni s drugima, zagrlimo jedni druge i hodimo svetim putem božanske ljubavi. Svjedočimo ljubav i njome živimo“, rekao je Tupeša.

Najveći hrišćanski praznik u godini, Vaskrs, danas proslavljaju vjernici pravoslavne vjeroispovijesti. Ovaj praznik se slavi u spomen na Hristovo vaskrsnuće, kao i njegovu pobjedu nad smrću i nad grijehom.

Vjernici jedni drugima ovaj praznik čestitaju riječima “Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse”.

Pravoslavni vjernici se nakon liturgije okupljaju u domovima uz svečanu trpezu na kojoj dominira crveno jaje i vaskršnji hljeb. Običaj je da na stolu stoje obojana i ukrašena jaja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija