Vrijeme posebne emocije i čuvanja rodbinske veze

Vijesti 28. apr 201918:44 > 19:05
N1

Vaskrs je vrijeme posebne emocije, sastajanja i čuvanja rodbinske veze. Tradicionalno, na ovaj dan pripremaju se slastice i slana jela, uživa se u duhu zajedništva, porodice i dočekuju dragi gosti.

Tri generacije porodice Grgić ovaj Vaskrs provode zajedno. Milica i Vera su majka i kćerka, a Kosa je baka, odnosno svekrva. Iako ne žive zajedno, svaki Vaskrs okupe se i uživaju u porodičnom duhu. Baku Kosu svaki Vaskrs podsjeti na neka prošla vremena.

“Nešto mi nedostaje, kao nekad što smo se svi radovali i porodica moja, jer imala sam i oca i majku i brata, više to nemam. Imam njih, ali tako te to ti veliki praznici baš podsjete, fino ti je, drago, pa se svega sjećaš prije”, priča Kosa Grgić.

Prisjeća se da je nekad po 200 komada jaja dijelila za Vaskrs. U njenu kuću stizali su svi, bez obzira na to da li slave Vaskrs. Ispričala nam je i anegdotu iz tramvaja.

“I dobijem kamen, napad i bio taksista Šajim, on je bio glavni taksista na čaršiji gore. On mene kad je vidio, u kola, za Kiseljak skroz, hajde sad nekog nađi. On je meni spasio život, prijatelji do groba bili”, otkriva baka.

Boli je vrijeme u kojem danas živi, prije je, kaže, bilo sve drugačije. Slastice i slana jela više ne sprema, prepustila je to snahi.

“Pripremali smo razne pite, pogačice, bojili jaja, torte, kolače, sarmice, standardno, u našem kraju, ovom sarajevskom to se uvijek spremalo isto”, kaže Vera Grgić.

U domu Grgića svi uživaju u hrani, ipak, ovo je posebna prilika. Od petka svi se posebno spremaju za ovaj dan.

“Na veliki petak se boje jaja, to je jedini posao, koji mi žene završimo na veliki peta. To je jedan veliki praznik, dan Isusovog raspeća, obojimo jaja i završimo posao, a sve drugo radimo u subotu, to jeste na jučerašnji dan, pripremamo te pite, pogače, pečemo meso, šta već ko želi”, ističe Vera Grgić.

Najmlađa u porodici, Milica zadužena je za dekoraciju i za ukrašavanje jaja.

“Ovo je stara tehnika, koju znaju sve nane i bake, šara se sa travom, uberu se trave, razni oblici, zatim se stavlja u jednu čarapicu, onda se stavlja u lukovinu. To je stara tehnika, jaja dobijaju ovu crvenu boju, a mogu se dodati i ove nove boje i pojačati to i onda to bude interesantno i lijepo”, kaže Milica Grgić.

Nakon porodičnog ručka, Milica vrijeme provodi u društvu prijatelja uz zanimljivu Vaskršnju tradiciju koja je, kako kaže, vraća u dane djetinjstva.

“Obilježje Vaskra, ustvari, jeste to takmičenje sa jajima, ko će biti jači. To je baš interesantno i kako sam odrasla ovih starijih godina, shvatim kako nas to ustvari vrati u djetinjstvo i probudi se taj takmičarski duh kad smo bili mali”, dodaje Milica Grgić.

Ipak, najjače jaje u porodici Grgić ima baka Kosa. Danas je pobijedila u nadmetanju jajima. A iako se vremena mijenjaju, duh blagdana ostaje uvijek isti, pa tako mnoge porodice, baš poput Grgića dane Vaskrsa dugo pamte.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad