Apel Vlade KS poslodavcima povodom prvomajskih praznika

Vijesti 29. apr 201913:19 > 13:25
N1

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine - STBIH organizovao je danas u podne online protest pod nazivom "Slobodni za praznike!". Cilj protesta je ukazati na potrebu da i radnici i radnice u sektoru trgovine i usluga imaju pravo provesti praznike sa svojim porodicama. Nakon obraćanja predstavnika Sindikata, medijima su se obratili i predstavnici Vlade Kantona Sarajevo kao i predstavnici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Prema statistici Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine, od zabilježenih 340 prijava kršenja radničkih prava prošle godine, 262 su se odnosile na prekovremene sate.

Neplaćanje prekovremenih sati prijavilo je 105 uposlenih, 72 nemogućnost korištenja slobodnog dana u sedmici, a njih 43 problem vezan za pravo na korištenje godišnjeg odmora i dnevne pauze.

 Apel poslodavcima povodom prvomajskih praznika uputila je i Vlada KS.

“Vlada KS želi da apeluje na poslodavce ako mogu da ne rade za praznike. Apelujemo poslodavcima da plate radnike adekvatno po zakonu ako moraju da rade. Kantonalna inspekcija imat će dežurne 1. i 2. maja da vide da li se na terenu radi po zakonu”, poručio je Forto.

Direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Fahir Halilović najavio je pojačan inspekcijski nadzor za prvomajske praznike.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad