I Cvijanović reagovala zbog odlaska Zvizdića na samit lidera Zapadnog Balkana

Vijesti 29. apr 201914:35 > 14:38
Srna

Predsjednica entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović rekla je da je "očigledno da na evropskom nivou Bosnu i Hercegovinu niko ne tretira kao ozbiljnu zemlju, jer da je tako onda bi na samitu u Berlinu učestvovala jedina institucija koja je konstituisana na zajedničkom nivou, a to je Predsjedništvo BiH".

Cvijanović je naglasila da drugim evropskim vođama situaciju u BiH ne treba da objašnjava predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić.

Ona je rekla novinarima u Banjaluci da bi kredibilitet da u Briselu na relevantan način priča o budućim potezima imao predsjedavajući novog saziva Savjeta ministara, ali taj saziv ne može da bude formiran zbog opstrukcija.

“Neko ko je odlazeći dobija priliku za učešće, ali mene to ne iznenađuje. Mnogo je takvih primjera. Ono što se može konstatovati jeste da BiH nije sama od sebe neozbiljna, nego je i drugi tretiraju na taj način”, navela je Cvijanovićeva.

Cvijanović je rekla da od sastanka u Berlinu nema posebna očekivanja.

Sastanak država zapadnog Balkana u Berlinu zajednički organizuju kancelarka SR Njemačke Angela Merkel i predsjednik Republike Francuske Emmanuel Macron, a na sastanak je pozvan i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Bosnu i Hercegovinu predstavlja predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad