Denis Zvizdić – suočen s neugodnostima

Vijesti 29. apr 201918:49 > 18:50
REUTERS/Hannibal Hanschke

Tenzije u regionu nisu od koristi nikome. Poručili su to njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Francuske Emmanuel Macron pred početak glavnog sastanka s liderima Zapadnog Balkana. Glavna tema razgovora trebali bi biti stabilnost i razvitak ovog regiona. Bosnu i Hercegovinu na sastanku predstavlja predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić.

Stabilnost na Balkanu. Smirivanje tenzija. Ključ je u pregovorima Srbije i Kosova. Macron i Merkel jednoglasni – nemamo nova rješenja, ne želimo ništa nametati. Nije riječ o nastavku berlinskog procesa, niti je fokus na pregovorima o pristupanju Uniji, poručuju. S liderima Balkana kažu žele razgovarati iskreno, otvoreno, bez strasti i tabua. Rješenja za decenijske sporove moguće je postići.

“Imali smo priliku da vidimo veoma hrabre korake u regionu, Sjeverne Makedonije, i da vidimo isto tako da se dolazi do rješenja, posebno i srdačno želim da se zahvalim kolegi Alexisu Tsiprasu što se zalagao za razrješenje ove teme. Tako ćemo danas voditi razgovore s osvrtom na to da smo više od deset godina radili na jednom pitanju, ali smo uspjeli da ga razriješimo”, ističe Merkel.

Pitanje odnosa Srbije i Kosova se pogoršalo, stava je Merkel. Samo čitav region zajedno, saradnjom može da se razvija.

“Ono što smo željeli je da pokušamo u jednom neformalnom okviru da okupimo lidere Zapadnog Balkana i govorimo otvoreno o najosjetljivijim slučajevima i o stabilnosti regiona uopšte jer mi smatramo da je to prvenstveno evropsko pitanje iako imamo razne partnere kojih se ovo tiče”, kaže francuski predsjednik Macron.

I prije zvaničnih sastanaka, predstavik Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić – suočen s neugodnostima. Prvo Aleksandar Vučić, potom i Ivica Dačić, javno komentarišu, zašto umjesto njega nije Milorad Dodik, koji, kažu, ima legitimitet i najveći broj glasova na proteklim izborima. Zvizdić se na optužbe ne osvrće. Kao ključnu temu berlinskih razgovora iznosi pitanje prekrajanja granica, i to u kontekstu pregovora Beograd – Priština.

“Politička stabilnost i uopšte stabilnost čitavog Balkana se pogoršava, počinju se ponovo crtati neke nove granice, govori se o razmjeni teritorija na bazi etničkog principa, a mi znamo iz naše prošlosti do čega su dovele takve ideje, jer te ideje nisu nove. Nekada je o njima govorio Šešelj, Milošević…Zbog toga smo mi protiv crtanja granica na Balkanu”, poručuje Zvizdić.

Ubrzo je uslijedio odgovor srbijanskih predstavnika.

“Šta sad ja da objašnjavam ovdje? (Novinar: Zvizdić je rekao da ga plaši eventualno prekrajanje granica) Ma je li? A on se u to razumije. Pa Bosna i Hercegovina koliko znam nije priznala nezavisnost Kosova, hvala mu na tome što štiti teritorijalni integritet Srbije. Mnogo sam zadovoljan ako je to Zvizdić rekao. Jeste li čuli vi Albanci, Zvizdić se zalaže za očuvanje Kosova unutar Republike Srbije. To je važno da znate, nisam samo ja”, kaže Vučić.

Tako se fokus s pitanja dijaloga Beograda i Prištine prebacuje na bh. teren. Reagovali su ponovo bivši visoki predstavnici, brojni svjetski mediji pisali i danas o tome – kako će se sve odraziti na BiH. Razmjena teritorija između Srbije i Kosova dobar je teren Vučiću za pripajanje Republike Srpske Srbiji, piše britanski The Economist. Vučić odgovara – to su laži. Teritotorijani integritet Bosne i Hercegovine poštuje, a s Kosovom za pregovarački sto sjeda, tek kada se ukinu takse.

“Dijaloga, pregovora i dogovora neće moći biti bez SAD. EU je veoma krhka i neujedinjena kako bi pokrenula stvari unaprijed na Zapadnom Balkanu. Vrijeme je da Srbija prizna Kosovo. Tarifa je legitimno pravo, i ako Srbija nastavi sa agresivnim postupcima mi ćemo pojačati mjere sve do reciprociteta”, otkriva Hashim Thaci, predjsednik Kosova.

U Berlinu su na sastancima s Merkel i Macronom prisutni i predstavnici Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Slovenije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad