Šolaja za N1: Otišli smo daleko u negativnom pravcu

Vijesti 30. apr 201908:52 > 10:28
N1

Prof. dr. Miloš Šolaja sa Fakulteta političkih nauka u Banjaluci komentarisao je samit lidera Zapadnog Balkana na kojem su prisustvovali i predstavnici Bosne i Hercegovine, odnosno trenutni predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić. Šolaja je istakao kako su unutrašnje politike u BiH na lošem putu, te da se previše oslanjamo na međunarodnu zajednicu kada su u pitanju EU integracije.

U Berlinu je održan Samit lidera Zapadnog Balkana, sa njemačkom kancelarkom i francuskim predsjednikom, glavna tema kako se očekivalo bilo je rješavanje odnosa između Kosova i Srbije, to pitanje i prof. Šolaja ističe kao najznačajnije:

“Ono što je najtoplija tema je Beograd – Priština jer se oko toga vrti sva bezbjednost Balkana. Očigledno je da EU mora da se bavi jednom po jednom temom. Ova tema je druga na redu, nakon rješavanja pitanja odnosa Makedonije i Grčke. Računa se da ta kriza polako nestaje a ove druge će biti rješavane na drugim koracima, pogotovo jer kriza Beograd Priština ima refleksiju i na BiH i vjerovatno je da se te dvije krize neće rješavati u paketu.”

Šolaja ističe kako je Samit održan u neobičnom formatu, pred prvomajske praznike koji predstavljaju kako kaže relaksiranije okruženje:

“Činjenica je da Samit nije bio sazvan sa nekim velikim ambicijama da se donese konkretan rezultat koji bi donio neke pjere prema Zapadnom Balkanu. Ono je više bilo neko radno konsultovanje i više se radilo na margini tog Samita, odnosno između određenih sesija i sastanaka. Najmanje se očekivalo da će bit donesen formalni rezultat. Evropska unija ide u parlamentarne izore u maju i vjerovatno niko od političara koji su sada lideri svojih zemalja ne želi da preuzme neku veliku ulogu kada je u pitanju proširenje EU na Zapadni Balkan”, kazao je profesor za N1 i dodao:

“Ovaj sastanak je sazvan više radi političkog EPP-a, došao je uoči prvomajskog praznika koji se slavi svugdje u Evropi, dakle u mirnijem okruženju. Ono što mi mali stalno moramo da podvlačimo je taj odnos prema međunarodnoj zajednici koja je ključni igrač u našim unutrašnjim politikama. Nas to boli i žulja pa onda stalno očekujemo da će se desiti nešto epohlano. Ali ovaj put mislim da je to da EU pokaže – evo tu smo. I za Njemačku i za Francusku i još neke države to je vjerovatno nabacivanje poena prema svojim partijama.”

Da li je bilo za očekivati da nakon decenija neriješenih problema Angela Merkel za jednu noć može riještiti probleme koji vladaju na Balkanu?

“Gotovo nemoguće. Na Balkanu se postavljaju visoke ljestvice kada su u pitanju očekivanja od EU, naročito je to izraženo u BiH. Tu je međunarodna zajednica najprisutnija. S jedne strane imate dominantna očekivanja iz Sarajeva koji misle da će se intervencijom međunarodne zajednice nešto promijeniti, a s druge strane imate očekivanja iz druge dvije nacionalne zajednice koje očekuju relaksiraniji pristup”, odgovorio je Šolaja.

Spore pomake BiH u EU i NATO integracijama, Miloš Šolaja komentariše kako je u pitanju isključivo krivica BiH

“Taj put išao je prvo gore pa dolje, pa je bio na nekoj nuli, pa opet gore – mnogo je toga bilo da bi se na kraju stvorila jedna konfuzija kada je u pitanju taj put prema NATO-u. Imamo i ovo uslovljavanje za MAP od strane dva člana Predsjedništva i odbijanje istog od strane jednog člana. Govorimo neiskrenim jezikom, jer niko ne kaže da li je to što rade približavanje NATO-u ili nije. Računa se na faktor međunarodne zajednice a ne računa se na neki unutrašnji dogovor, unutrašnji konsenzus, sticanje povjerenja. Mi smo otišli jako daleko u negativnom pravcu kada je u pitanju povjerenje. BiH ide u dublju krizu, dublje pukotine. Ne vjerujem da će se na toj osnovi moći napraviti neko dosljedno rješenje”, naglasio je Šolaja u razgovoru za N1.

Ističe kako trenutne politike nisu na pozitivnom putu EU i NATO integracija i da one to ni ne žele da budu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad