Poruka Hrizostoma: Dobrim primjerom vaskrsnimo ljubav, život, nadu

Vijesti 30. apr 201912:27 > 12:46
N1

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom organizovao je danas prijem povodom hrišćanskog praznika Vaskrsa.

Hrizostom je pozdravio prisutne goste, te tako istakao kako posebno pozdravlja reisu-l-ulema Islamske zajednice Huseina Kavazovića, te da mu se zahvaljuje što je poslao svoga izaslanika, što daje dobar primjer, kako je istakao, svima u Sarajevu i širom Bosne i Hercegovine.

Pozdravio je i Luku Tunjiću, Igora Kožemjakina, Jakoba Fincija i pratnju.

“Izuzetno i sa posebnom zahvalnošću pozdravljam Šefika Džaferovića i izaslanike ostalih članova Predsjedništva BiH. Pozdravljam Aleša Balutu, Valentina Inzka, Luiđija Pecutu, te članove diplomatskog kora u BiH. Srdačno pozdravljam nosioce zakonodavne, izvršne i sudske vlasti na nivou BiH, kao i gradonačelnike i načelnike opština i njihove izaslanike”, naveo je Hrizostom na početku svoga obraćanja.

Veliki praznik Vaskrs nosi velike i univerzalne poruke koje možemo definisati kao da dobro pobjeđulje zlo, život pobjeđuje smrt, ljubav mržnju, svjetlo tamu. Univerzalne poruke su upućene svakom čovjeku i svim narodima, nisu selektivno hrišćanske. Živimo u vremenu globalnog problema koji se zove terorizam. U društvu kao što je naše, slavljenje praznika Vaskrsa kao i svih drugih praznika, od izuzetnog je značaja. To je prilika za naše uzajamno zbližavanje. Sa žalošću konstatujemo da se mi malo ili nimalo ne poznajemo. To su posljedice naših predrasuda“, poručio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom te dodao:

Mi vjerujemo u harmoniju naših različitosti. Samo harmonična društva imaju budućnost. Učinimo svi više napora da stvorimo funkcinalno i harmonično društvo. Našim dobrim primjerom i odnosima možemo vaskrsnuti dobro, ljubav, život, nadu“.

Naveo je i da želi podsjetiti na latentni problem, a to je neskrivena diskriminacija po pitanju uzurpirane, oduzete imovine, kako je naglasio.

“Apelujemo da nam se vrati oduzeta imovina. Žalosno je da stalno moramo to da ponavljamo, ali nećemo se umoriti to ponavljajući”, istakao je.

N1
N1
N1
N1
N1
N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad