Karakaš: Nevakcinisanje djece dovelo do 98 oboljelih od morbila u SBK

Vijesti 30. apr 201914:21 > 14:28
Fena

U Srednjobosanskom kantonu(SBK) registrovano je 98 oboljelih od morbila, a glavni razlog takve situacije je veliki broj nevakcinisane djece, izjavio je direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK-a Sead Karakaš.

“Imamo povećan ukupni broj oboljelih od morbila, odnosno veći broj od uobičajenog na prostoru općina Travnik, Novi Travnik i Bugojno, dok u ostalim općinama registrujemo pojedinačne slučajeve”, kazao je Karakaš novinarima.

Naglasivši da su domovima zdravlja upućene stručno-metodološke upute postupanja, Karakaš je kazao kako je osigurano i dodatnih 800 doza vakcina.

“Ovo je rezultat velikog broja nevakcinisanja djece. Iako su vakcine bile na raspolaganju, dio roditelja je to neozbiljno shvatio te je, pod utjecajem pojedinih medija koji loše pišu o sistemu vakcinisanja, odbio vakcinisati svoju djecu. Zavod je dodatno angažovao zdravstvene radnike da roditeljima pojasne koje su blagodati vakcina i koji su rizici nevakcinisanja djece”, istaknuo je.

Ističući da službeno epidemija u SBK-u nije proglašena, naglasio je da postoje tzv. preliminarne prijave epidemije na prostoru općina Travnik i Novi Travnik.

“Epidemija nije službeno proglašena jer postoji loša administrativna procedura, odnosno da bi bila proglašena treba proći desetak koraka i na kraju to objaviti u nekim službenim novinama. Mi smo napravili preliminarne prijave, odnosno obavijestili resorno kantonalno ministarstvo i Federalni zavod za javno zdravstvo da je došlo do povećanog broja oboljelih, a onda će oni poduzimati korake koji su potrebni za proglašavanje epidemije”, pojasnio je Karakaš.

Utvrdio je kako su svi oboljeli na vrijeme hospitalizovani u bolnici u Zenici, te je najavio da će Zavod pokrenuti medijsku kampanju, s ciljem poboljšanja odaziva roditelja kada je riječ o vakcinisanju djece.

Na upit novinara kakva je situacija kada je riječ o obolijevanju od bruceloze, Karakaš je rekao da i ova bolest postaje sve značajniji problem.

“U prošloj godini imali smo stotinu oboljelih i mora se reći da imamo negativan trend. Poznato je da se bruceloza na ljude prenosi sa životinja, te je potrebno dodatno angažovanje svih koji se bave zaštitom zdravlja životinja”, naglasio je on.

Dodao je kako je u prva tri mjeseca ove godine registrovano devet oboljelih osoba od bruceloze i da se povećanje oboljelih očekuje u iduća tri mjeseca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad