Pred osnovcima jedna od najvažnijih životnih odluka

Vijesti 30. apr 201916:15 > 19:02
N1

U Zenici je održan Sajam zanimanja i srednjih škola. Preko hiljadu učenika završnih razreda osnovnih škola upoznalo se sa ponudom za srednjoškolsko obrazovanje. Najviše učenika svoj put želi nastaviti kroz obrazovanje u medicinskoj školi, nažalost, s ciljem odlaska iz zemlje. I Zenica ima problem sa nedostatkom onih koji se žele baviti zanatima. Organizatori sajma ističu problem u roditeljima, koji, kako kažu, tjeraju djecu da ispunjavaju njihove želje za obrazovanje.

Pred više od hiljadu njih jedna je od najvažnijih životnih odluka. Uskoro će morati odlučiti kojim putem obrazovanja će krenuti. Iako je njegova generacija otišla u drugom smjeru, Harun je odlučio obrazovati se za vozača motornih vozila.

“Privukao me smjer zato što se puno traži, ima puno posla od njega, a inače volim ga od malena”, kazao je Harun Ahmić.

Aris se obrazuje za bravara, jedan je od rijetkih i u školi i u državi. Odabrao je ovo zanimanje, jer je to porodični posao i kaže, zaposlenje ga čeka nakon završene škole, inače se ne bi usudio upisati ovu školu.

N1

“Pa zato što je slabo plaćen ovaj posao u Bosni, a u drugim zemljama je dobro plaćen i većina ovdje dođe za školu i ide u inostranstvo da radi”, objasnio je Aris Delić.

Struka za nedovoljno zainteresovanih za zanate krivi roditelje. Smatraju da u trogodišnjem obrazovanju nema ništa loše i da opcija studiranja nije uvijek najbolja.

“Roditelji ne žele da djeca rade teške poslove bilo kakve, nego svi žele da sa što lakše strane dođu do nekakavog novca, da se ne pate u životu, smatraju da ako su na zanatu da će se patiti”, kazala je Azra Elezović, profesorica u srednjoj školi.

N1

Zenici nedostaju najviše vozači i kuhari. Oni koji odluče izučavati gradivo iz ovih oblasti, svoju budućnost ne vide u BiH.

“Pa odabrao sam ovaj smjer, jer mi se jako sviđa, volim da kuham, i volio bih se nastaviti baviti u životu ovim poslom. (N1: Gdje, u BiH ili?) Vani vani, sad već ima u Republici Hrvatskoj jedan posao, pa bi tamo volio nastaviti”, ispričao nam je Valentin Mandulić.

On nije jedini sa ovakvim razmišljanjem. Oni koji svoj put vide preko granice, odlučuju se na medicinsku školu.

N1

“Većina učenika upisuje zbog toga jer smatra da će im to biti najlakši put da odu u Njemačku, međutim, ja smatram da tokom četiri godine obrazovanja i prakse u kantonalnoj bolnici u Zenici oni shvate da im i ovdje posao može bit lijep i da im se ta želja za odlaskom smanji”, kazao je Ajdin Imamović.

Želje osnovaca su različite, neki su još uvijek neodluči, dok su neki sigurni u svoj izbor srednje škole:

“Mašinski tehničar. Zašto? Pa ide mi tehničko, a i volim da crtam.”
“Varioc, industrijsku. Zašto? Jednostavno sviđa mi se.”
“Pa možda između tehničke i gimnazije. Zašto? Pa dopada mi se arhitektura.”

Osnovci provode posljednje dane u školskim klupama, ostalo je još malo vremena da odabir željenog zanimanja. Pored medicinske, interes je primjetan i za ekonomsku i tehničku školu, a za razliku od drugih bh. gradova, gimnazija nije u centru interesovanja budućih srednjoškolaca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad