Ivo Komšić: Socijaldemokracija u BiH je u krizi, ljevica je razbijena

Vijesti 30. apr 201916:28 > 16:33
N1

Bivši gradonačelnik Sarajeva i član ratnog Predsjedništva RBiH Ivo Komšić naveo je da je potpisao poziv za sastanak inicijativnog odbora Pokreta za obnovu socijaldemokracije u BiH koji bi trebao biti održan 9. maja.

“Ne radi se o osnivanju nove stranke nego o pokretu za obnovu socijaldemokracije. Socijaldemokracija u BiH je u krizi, ljevica je razbijena, u državnim strukturama Države nalaze se otvoreni nacionalisti. S druge strane, u BiH postoji demokratski kapacitet, to pokazuju izbori zadnjih godina. Međutim, ljevica nije objedinjena. Treba joj društveni poticaj jer većina građana ne podržava etno-nacionalni koncept uređenja BiH koji je sve više na sceni”, naveo je Komšić.

On je poručio da je pokret zamišljen kao podrška obnovi socijaldemokracije i kao poticaj objedinjavanju ljevice.

“Potrebno je formirati široko javno mnijenje za to, animirati građane. Inicijativni odbor ima zadaću okupiti sve koji podržavaju tu ideju, prije svega u ličnom kapacitetu. To mogu biti članovi postojećih političkih organizacija i nevladinih organizacija. Da bi se bilo dio Pokreta nije potrebno napuštati stranku kojoj se pripada, nego djelovati šire, izvan stranačke baze. Pokret nije nova stranka nego široka društvena podrška obnovi ljevice u BiH”, istakao je.

Pokretu mogu pristupiti i političke i nevladine organizacije a da ne odustaju od svojih programa, kazao je.

“Pokret je široka platforma objedinjavanja djelatnosti bez ikakve supremacije. Na samom sastanku inicijativnog odbora svi pozvani će se odlučiti u kojoj mjeri će se angažirati na ovom projektu”, kazao je Komšić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad