Reakcije na odlazak Zvizdića u Berlin: Lični ili usaglašeni stav BiH?

N1

Arhitektura Balkana iscrtana je, a svako prekrajanje granica po etničkom principu nemoguće-poručio je ovo predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zivzdić po povratku sa sastanka lidera Zapadnog Balkana iz Berlina. Iako je tema sastanka kojeg su sazvali čelnici Njemačke i Francuske-Merkel i Makron bio odnos Beograd-Priština bilo je nemoguće izbjeći jedno od neriješenih pitanja u BiH, priznanje Kosova. Pored pitanja priznanja Kosova u samoj BiH otvoreno je pitanje legitimnosti prvog čovjeka delegacije BiH.

BiH će podržati dogovor Beograda i Prištine kakav god da on bude, neće se, kaže Zvizdić miješati u unutrašnja pitanja susjednih zemalja, ali ni dozvoliti da se povlači crta između Kosova i Republike Srpske.

“Obzirom da je bilo poziva na priznanje Kosova, rekao sam da BiH nije priznala Kosovo i da ne postoji konsenzus o priznavanju Kosova. Ne može biti spin da je BiH priznala Kosovo, kako je moguće da je to objavljeno u bilo kom mediju u regionu, gdje je dokaz tome? Evo vas ima 50 ili 100, da li je BiH priznala Kosovo? Pa ne!”, kazao je Zvizdić.

Šta god da je Zvizdić u Berlinu kazao za predsjedavajućeg Predsjedništva nije usaglašen stav BiH, jer kako kaže Milorad Dodik, Zvizdić se uoči sastanka nije konsultovao ni sa Savjetom ministara, ali ni Predsjedništvom BiH.

“Zvizdić je nastupao kao politički predstavnik zemlje koja je priznala Kosovo, iako je svim učesnicima foruma jasno da BiH nije priznala nezavisnost Kosova, niti to može uraditi bez saglasnosti Republike Srpske. Očito da u Zvizdićevom nastupu nepovredivost granica ne važi za Srbiju, a trebalo bi da važi za BiH”, istakao je Dodik.

Nezadovoljan Zvizdićevim odlaskom Dodik je uoči sastanka pisao Merkel i Makronu, poručivši da Predsjedništvo vodi spoljnu politiku, te da je na adresu Maršala Tita 16 poziv za Berlin trebao stići, a ne u Zvizdićev kabinet.

“Ja ne vidim nikakvu ulogu Denisa Zvizdića koji bi učestvovao na bilo kojem sastanku tog tipa, s obzirom na činjenicu da je na čelu Savjeta ministara koji odlazi. To što odlazi malo duže nego što je to očekivano, to je sad druga stvar”, kazala je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

“Ne mogu ni da zamislim da na ovoj poziciji ostanem toliko dugo koliko je ostao gospodin Nikola Špirić, on je ostao preko šesnaest mjeseci i molim Boga da se to ne desi”, riječi su Zvizdića.

Zvizdić je pojasnio da je njegov legitimitet nesporan, jer je prošle sedmice na poziv predsjedavajućeg Predsjedništva Milorada Dodika, kao prvi čovjek Savjeta ministara izvjestio Predsjedništvo o problemu migranata i EU integracijama, o kojima je govorio na jučerašnjem sastanku.

Iako BiH nije bila u fokusu, Denis Zvizdić je za BiH zatražio kandidatski status za šta je kako kaže dobio podršku većine učesnika sastanka u Berlinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad