Čeka li nas vruće političko proljeće?

Vijesti 30. apr 201918:39 > 18:57
N1

Lideri Stranke demokratske akcije i HDZ-a BiH mjesec maj pominju kao ključan za kompromis i konačan dogovor za konstituisanje novi saziv Savjeta ministara Bosne i Hercegovine. Potrebno je naći kompromis za aktivaciju MAP-a i mislim da smo blizu - izjavio je Bakir Izetbegović. Iz SNSD-a i dalje istog stava – to je uslovljavanje, MAP nije uslov za formiranje vlasti. Čeka li nas nakon hladnih dana vruće političko proljeće?

Usvajanje Prvog godišnjeg nacionalnog programa, odnosno aktivacija Akcionog plana za članstvo Bosne i Hercegovine u Sjevernoatlanskom savezu neprikosnoven je uslov Stranke demokratske akcije za formiranje novog saziva Savjeta ministara BiH. Da je određeno rješenje na pomolu, bez konkretnih detalja, naznačio je predsjednik ove stranke. Mjesec maj ključan je za kompromise, ističe.

“Mislim da ćemo neke kompromise postići u mjesecu maju i da će biti formirano Vijeće ministara, federalna Vlada i da ćemo kompletirati tu čitavu strukturu u iduća dva mjeseca. Treba naći način da se aktivira Akcioni plan kada je u pitanju NATO i mislim da smo tu blizu, treba iznaći neki kompromis i krenuti u stabilizaciju prilika i odnosa u BiH”, kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA

MAP nije uslov za formiranje vlasti, oštro poručuju iz SNSD-a.

“Ko danas vjeruje Izetbegoviću? Jedno priča, drugo radi, treće misli. On je usporio evropski put BiH, on je usporio i uslovljavao konstituisanje zajedničkih organa. I danas on kaže u maju. Pa, maj je. Ako se pročita poslovnik – apsolutno nema teoretske šanse da se do polovine juna bilo šta uradi kada je u pitanju izbor predsjedavajućeg i članova Savjeta ministara. Ne treba nama njegov lažni optimizam. On treba da poštuje volju birača RS, da poštuje srpsku reprezentaciju koja dolazi iz Republike Srpske, kao što mi poštujemo bošnjačku, kao što mi poštujemo hrvatsku. On uslovljava. Nigdje ne piše da je aktivacija MAP-a uslov za konstituisanje Savjeta ministara. Neka pokažu taj dokument. Koji je to evropski zvaničnik rekao, možda neki ambasador”, kazao je Staša Košarac, član Predsjedništva SNSD.

Određeno rješenje za aktivaciju MAP-a pominje i lider HDZ-a BiH, bez detalja, ali s vjerom da je mjesec na pomolu – ključan za dogovor.

“Što se tiče Vijeća ministara ja mislim da smo mi završili posao već na zadnjim razgovorima kad smo dogovarali resore. To je završena priča, uistinu, kazali smo – nije završeno, dok ne otpočnemo čitav proces, dok nije sve završeno. Jedini problem koji se tu još javlja je aktiviranje MAP-a i kako to stavti u kontekst neke politike ili naših planova u budućem vremenu. Čini mi se da čak i tu imamo rješenje. Ako mene pitate neću precizno kazati datum, ali ja vjerujem da ćemo u petom mjesecu imati novi saziv Vijeća ministara. To je sasvim izvjesno”, kazao je Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

I novi Savjet ministara BiH i Vlada Federacije BiH – sve za mjesec, dva, tri – projekcije su pojedinih lidera političkih stranaka. ‘Stara’ obećanja propala, zadni rokovi već istekli, a za nova obećanja sat otkucava od sutra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad