Sindikat BiH pred zgradom preduzeća „Željezara“ Zenica obilježio Praznik rada

Vijesti 01. maj 201912:20 > 12:25
N1

Na centralnoj proslavi 1. maja – Međunarodnog praznika rada, u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH), danas se u Zenici, ispred zgrade uprave preduzeća „Željezara“ Zenica u stečaju, okupilo nekoliko stotina članova sindikata.

“Želim da oni koji su odgovorni za stanje radnika u Federaciji BiH čuju i pročitaju ove poruke koje su ispisane i želim da damo posebno podršku radnicima „Željezare“ Zenica” istakao je predsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović, koji je napomenuo kako je njihovih 78 kolega, radnika „Željezare“ Zenica, ispunilo uslove za penziju.

On je, umjesto Prvomajskog proglasa, a koji je kasnije pročitala Lejla Čaušević- Sućeska, odlučio održati govor okupljenim.

“Nisu oni krivi što im nije uplaćen radni staž, odnosno što nisu uplaćivani doprinosi. Država je kriva što je propustila izvršiti kontrolu i zbog toga je pozivamo da to urade što prije, jer ljudi su u znoju, čestito zaradili svoju penziju”, kazao je Šatorović, koji je dodao kako zahtijevaju sistemska rješenja te da traže zakon o uvezivanju radnog staža.

“Puno je, ovih dana, priče o bolovanju. Puno je optužbi na račun radnika, da su radnici u BiH, u stvari, neradnici. Međutim, kada odemo samo 200 ili 300 kilometara sjevernije, u prvu zemlju Evropske unije, najpoželjnija radna snaga u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj…su radnici iz BiH. I nemoguće je da su to neradnici”, naglasio je Šatorović, koji je dodao kako radnici na bolovanje ne idu iz hira ili da bi izbjegavali radne obaveze.

“Idu, zato, što nemaju adekvatne zaštite na radu, jer je Zakon o zaštiti na radu iz 1990. godine. Predstavnici vlasti: Zakon o zaštiti na radu vam je iz 1990. godine i tako stimulišete poslodavce da ne ulažu u Zaštitu na radu.

Taj zakon je ispregovaran, dogovoren između Sindikata i poslodavaca. Taj zakon Vlada FBiH, koliko sutra, može pustiti u parlamentarnu proceduru i da, konačno, radnici u BiH imaju barem minimalnu zaštiti na radu, kao što imaju radnici u EU- kazao je Šatorović.

Posebna je priča, istakao je Šatorović, Zakon o štrajku, koji je „napravljen na način da se po svaku cijenu onemogući radniku da na zakonit način izrazi nezadovoljstvo uslovima rada, plaćom, njegovim demokratskim pravom – garantovanim Međunarodnim konvencijama rada“.

“To je pravo na obustavu rada. Hoćemo izmjene Zakona o štrajku, koji će nam omogućiti da iskazujemo svoje nezadovoljstvo”, kazao je Šatorović, koji je članovima organizacije poručio kako moraju u Sindikat vratiti jedinstvo i solidarnost.

“Moramo biti uz one koji su danas u problemu, jer sutra, kada mi budemo u problemu, neće biti niko ni uz nas. To i jeste želja vlasti. Njihova želja i jeste da se pocijepa sindikalni pokret, da se međusobno optužujemo te da niko ne ističe ove probleme”, istakao je Šatorović.

Ranija satnica, po općem kolektivnom ugovoru, napomenuo je, bila je 2,31 KM, a da su oni tražili 3,59 te da od tog zahtjeva neće odustati.

“To podrazumijeva da se, prije svega, plaće u realnom sektoru, a onda u svim sektorima, moraju popraviti. Jer, samo tako će BiH krenuti naprijed”, poručio je Šatorović.

Učesnicima skupa, na kraju je podijeljen tradicionalni sindikalni grah.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad