Prvi maj u Zenici: I kada su padale granate mi smo svirali

N1

Zenica je Prvi maj dočekala sa pjesmom. I ove godine 93. put Orkestar Željezare Zenica prvomajskom budnicom obilježio je praznik rada. Muzičari koji su se okupili u četiri, ulicama Zenice svirali su sve do devet tako da je poznata muzika duvačkog Orkestra stigla do svakog stanovnika ovog grada.

Nekada su grad obilazili pješke. Danas je Zenica mnogo veća, pa to rade kamionom. Na malo slobodnog prostora stavljaju poklone koje im građani donose. Boca vina ili domaće rakije najčešći je poklon.

“Ovo je supruga našeg najstarijeg člana koji je tu na kamionu, i otprilike ovako to ide od četiri pet ujutro, susrećemo se sa ljudima, sa našim bivšim članovima, sa građanima naravno”, kazao je Azur Bijedić, predsjednik KUD Željezara Zenica

Najstariji član Orkestra Ljubomir Kelava ima 79, a Budnicu svira već 61 godinu, toliko je i član ove družine:

“Orkestar su formirali oni koji su počeli graditi Željezaru, još za vrijeme Austrougarske. To su bili Česi, Poljaci, Njemci, a ja spadam u drugu generaciju onih koji su počeli svirati u orkestru.”

Za sve te godine Kaleva se sjeća pet snijegova koji su padali 1. maja. Nije vrijeme nešto što muzičare Orkestra Željezera Zenica može da spriječi da odsviraju svoje.

“Evo ova zgrada preko puta za vrijeme rata, kada su padale granate mi smo svirali, a oni su vezali flašu za kanapu i spuštali je nama, i plakali smo zajedno. To se ne može zaboraviti”, dodao je Kelava.

Iako se broj članova Orkestra smanjuje, još uvijek ima onih koji rado u četiri ujutro muzikom bude Zeničane. Bitniji od izleta, i roštilja, danas su im osmjesi i pozdravi sugrađana.

“Sjećam se i ja kao dijete uvijek sam voljela da čujem i vidim kamion, pošto je specifično jer je na kamionu, pa me zanimalo, kao i danas što djecu zanima, i uvijek sam mahala, i bilo mi je simpatično da ljudi iznose poklone. I danas se to i dalje prakticira”, rekla je član Orkestra Edina Huseinspahić.

Orkestar Željezare Zenica formiran je 1926. godine pod imenom Rudarska limena glazba, rad nije prekidao ni za vrijeme Drugog svjetskog rata i jedan je od najstarijih amaterskih orkestara u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad