Šarović potvrdio: Stigla još jedna dozvola za peradarsku industriju

Vijesti 02. maj 201912:04 > 12:13
N1

Predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i Šefik Džaferović nalaze se Ankari gdje će se sastati s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom. Tokom današnje zvanične posjete trebao bi biti potpisan Ugovor o slobodnoj trgovini, a očekuju se i razgovori i potpisivanje Protokola o izgradnji auto-puta Sarajevo-Beograd.

O značaju Sporazuma o slobodnoj trgovini između BiH i Turske za N1 govorio je  ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Mirko Šarović. O tome ko je potpisnika sporazuma, Šarović je kazao:

“To je odluka Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Savjet ministara BiH je, što je uobičajeno za potpisnika, odredio resornog ministra, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i mene kao trenutnog ministra u Ministarstvu. To je uobičajena praksa. Ne bih ulazio u odluku Predsjedništva BiH. Ja sam vrlo, vrlo zadovoljan što će sporazum da bude potpisan. Na tom sporazumu je moj pečat ili pečat Ministarstva koje ja vodim. To je najvažnije. Ako je to cijena da Predsjedništvo odluči da potpisnik bude predsjedavajući, ja prihvatam, nemam nikakav problem sa tim i bit ću jedan od najsrentijih danas”, kazao je Šarović za N1.

Potpisivanje sporazuma za mnoštvo ljudi koji su u Ministarstvu radili na njemu bit će satisfakcija, ali i korist za ekonomiju BiH.

“To je suština onog što je za mene najvažnije. Sam taj čin je manje važan i manje bitan. Dijelim zadovoljstvo sa svima drugima danas kada sporazum konačno vidi svjetlo dana”.

Govorio je i o izvozu piletine u Evropsku uniju.

“Mi sada radimo najbolji dio posla, upisujemo izvozne objekte. Pored ove četiri kompanije koje su bile u ovom procesu dobijanja evropskog broja sada se javljaju i druge. Ima ih najmanje desetak koje mogu da izvoze u EU. Prije sedam dana mi smo od nadležnog tijela Evropske komisije dobili još jednu dozvolu, a to je izvoz prerađevina od mesa živine, odnosno mesa piladi što do sada nije bio slučaj. To je odlična vijest jer koliko izvozimo pilećeg mesa toliko izvozimo prerađevina koje su mnogo skuplje i mnogo više ostvarujemo finansijske koristi. To je šansa za našu Perutninu iz Srpca, za Argetu iz Sarajeva. Mislim da će cijeli peradarski sektor ovu šansu da iskoristi”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad