Dodik za N1: Erdogan razumije našu poziciju

Vijesti 02. maj 201919:05 > 19:06
N1

Rekao sam Erdoganu da nemamo niti jedna uslov i da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine trebalo da bude ranije formirano. Mi smo spremni to danas uraditi jer nemamo niti jedan uslov. Oni koji imaju neka to objašnjavaju, kazao je za N1 predsejdavajući Predsejdništva BiH, Milorad Dodik.

Dodik i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan potpisali su danas u Ankari revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini između Turske i BiH. Potpisan je i Memorandum o razumijevanju u vezi sa izgradnjom autoputa Sarajevo-Beograd, kojim je predviđena dinamizacija procesa u izgradnji dijela puta koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu.

VEZANE VIJESTI

Da li ste upoznali Erdogana sa stavovima u vezi s formiranjem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine?

Rekao sam Erdoganu da nemamo niti jedna uslov i da je Vijeće ministara trebalo da bude ranije formirano. Mi smo spremni to danas uraditi jer nemamo niti jedan uslov. Oni koji imaju neka to objašnjavaju. Turska smatra da je neophodno što prije formirati Vijeće ministara kako bi se mogli nastaviti operativni sastanci na bileteralnom nivou. Također, ukoliko se što prije formira Vijeće ministara Erdogan je kazao kako postoji mogućnost da se na prostoru Bosne i Hercegovine organizuje regionalni sastanak u okviru saradnje jugoistočne Evrope.

Da li ste razgovarali u vezi sa NATO putem BiH?

Erdogan je rekao da Turska podržava NATO put što je normalno jer je i sama članica NATO-a, ali sam ja upoznao Erdogana sa nemogućnošću postizanja konsenzusa u vezi tog puta. Erdogan je veoma jasno rekao da razumije našu poziciju. On razumije činjenicu da Bošnjaci žele taj NATO put, ali isto tako treba razumjeti da Republika Srpska nije spremna da se kreće prema tom članstvu. Mislim da postoji visok stepen razumijevanja po tom pitanju.

Potpisan je i Memorandum o razumijevanju u vezi sa izgradnjom autoputa Sarajevo-Beograd?

Mi sad moramo sjesti i formirati radnu grupu. Erdogan je jasno iskazao iskazao spremnost da Turska podrži izgradnju tog autoputa. Blizu tri milijarde bi trebala koštati izgradnja kompletne trase autoputa. Autoritet Erdogana je takav da će on bitno ubrzati procedure i mogućnosti da se krene u proceduru izgradnje trase tog autoputa. Turska nije nametala svoju trasu, prihvatili su konsenzus koji je postignut. Također, veoma je važno i da Turska stane iza priključenja BiH projektu gasovoda Turski tok. Nije to samo razvojno nego i ekološko pitanje zbog zagađenja. Neophodno je omogućiti protok dovoljnih količina gasa.

Postoje informacije da će te se prije izbora za Evropski parlament sastati sa čelnikom jedne zemlje Evropske unije?

Što sa jednim, bit će više.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad