Dan kada je zaustavljena treća vojna sila u Evropi

Vijesti 02. maj 201920:05 > 20:07
N1

Drugi maj, 27. godišnjica bitke za Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine obilježen je polaganjem cvijeća na mezarju Kovači, Spomeniku ubijenoj djeci Sarajeva i groblju Lav. Kantonalno i općinsko izaslanstvo, bivši borci, te porodice stradalih prisjetili su se kobnih dana '92. godine kada je Sarajevo trebalo pasti u ruke JNA, ali nije. Treću vojnu silu u Evropi zaustavili su tada pripadnici Teritorijalne odbrane, nadljudskim naporima.

Nadmoćna JNA krenula je u opšti napad na Sarajevo. Naoružane artiljerijom, dobro obučene, opremljene, vojnike – dočekali su malobrojniji, samoorganizovani, pripadnici Teritorijalne odbrane.

“Desile su se stvari koje se nisu smjele desiti. Drugog maja oni su koristili sve što su mogli iskoristiti samo da se približe da uđu u grad da spoje Vrbanju, KMT, Vojnu bolnicu Koševsko Brdo, Poljine i da podijele grad. I oni prvo nisu očekivali takav otpor”, priča Zoran Čegar.

Otpor je krenuo iz Titove 54. Nekolicina pripadnika Teritorijalne odbrane. Nekoliko pušaka i pištolja, pribavljenih iz prethodnih apriliskih bitaka. Izašli su na ulicu. Cjelodnevna borba. Prsa u prsa.

“Nismo mi znali šta je rana, šta je ranjavanje, šta su rikošeti. Ja kada sam služio u JNA nije tad bilo ni zolje ni ose, tako da nismo poznavali. I onda kad smo iz tih transportera donijeli te ose u našu bazu, kad je ispala granata, ja zovem Vikića, dođi molim te nosi ovo odavde, ne zna niko šta je eksplodiraće, poginućemo svi”, sjeća se Dževad Topić Topa.

Kulminiralo je zarobljavanjem predsjednika Predsjedništva RBiH, Alije Izetbegovića, prilikom njegova povratka s mirovnih pregovora iz Lisabona, na sarajevskom aerodromu. Dan nakon – i razmjene s pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici. Niko ko je stao u odbranu Sarajeva tih dana ‘92. nije očekivao ono što će uslijediti.

Više od 1.400 dana opasade. Grad bez struje, vode, hrane. Više od 300 granata dnevno. Više od 10 hiljada žrtava. 1.601 dijete. 27 godina nakon – delegacije, bivši borci, porodice stradalih, odale su počast, kažu, herojima Sarajeva.

“Veoma je bilo teško povjerovati da tako male snage u nekim slučajevima, naoružane improvizovanim sredstvima, oružjem pravljenim od vodovodnih cijevi stanu preko puta treće vojne sile u tom momentu u Evropi. Patriotizam, snage koje su tada ostavile srce na terenu, mnogi su dali svoje živote, dali dijelove tijela. Dobili su situaciju da ne padne glavni grad”, ističe Ismir Jusko, ministar za boračka pitanja KS.

Među njima i Almedin Miladin. Kaže, ponosan je što je tog dana bio na terenu.

“(Je li vam se država odužila?) Pa sad, mi smo pravili sistem, pravilo smo nešto, ja vjerujem da preko devedeset posto ljudi nije branilo državu da bi imalo koristi neke od države, a sada da u sistemu ima nepravde, ima naravno. Mislim da sistem vrijednosti nije dobro postavljen, od ove kategorije se napravila socijalna kategorija, a trebali su biti građani prvog reda”, smatra Miladin.

Drugog maj obilježava se i kao početak manifestacije Dani Kantona Sarajevo. Drugi maj zbog važnosti za grad i državu obilježava se i kao dan općina Stari Grad i Centra, u kojima su se ‘92. odvijale ključne bitke za opstanak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad