Reis Kavazović: Najveća vjerska skupina diskiminirana je od države, to je apsurd

Vijesti 02. maj 201920:41 > 20:43
Anadolija

Zabrinjava nas ono što čujemo od jednog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, (Milorad Dodik op.a.) da Islamska zajednica u BiH traži više od onoga što traže dvije crkve, Katoličke i Pravoslavne, koje su potpisale Ugovor sa Bosnom i Hercegovinom, kaže u intervjuu “Jedan” reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović.

Islamska zajednica čeka više od dvije decenije da potpiše Ugovor sa državom, tvrdi reis Kavazović i napominje da, dok ne bude potpisan sporazum, Islamskoj zajednici i muslimanima pojedinačno ostaje mogućnost da se obraćaju sudovima da zaštite svoja prava.

“To jeste teži put, ali mi ćemo nastaviti da to činimo i da osporavamo diskriminaciju koja nam se nameće. Mi smo najveća vjerska skupina u BiH i dovedeni smo u poziciju da budemo diskiminirani od vlastite države, što je apsurd. Naravno, tim prije što su i Katolička crkva i Pravoslavna crkva dale svoju saglasnost, na neki način, na tekst koji je predložen od Vijeća ministara. Dakle, nisu izrazile svoje protivljenje, podržale su IZ da ona potpiše taj Ugovor. Šta je pozadina svega toga? Vjerovatno politizacija svega u BiH, pa i tog pitanja”, kaže reis Kavazović.

ODLUČNO PROTIV ZLOUPOTREBE VJERE

Islamska zajednica prepoznala je opasnost od odlaska naših državljana na strana ratišta nakon pojave takozvane “Islamske države” i jasno poručila da je to neprihvatljivo, ocjenjuje reis Kavazović, navodeći da država BiH mora onemogućiti takvo ponašanje.

“Mislim da teroristi, one koje kvalificiramo kao ”islamski teroristi”, naglašeno zloupotrebljavaju religiju. Naglašeno. Sami povici tekbira, što znači veličanje Boga, nas muslimane dovodi u poziciju da nas se kvalificira kao nekakvu prijetnju. Smatram da je to zloupotreba islama. Svi dobronamjerni ljudi koji razumiju ovo o čemu govorim, razumjet će da se radi o zloupotrebi vjere. Smatram da muslimani moraju više učiniti da zaštite vjeru od zloupotrebe. Moramo biti glasni. Moramo biti odlučniji da se obračunamo s takvim pojavama unutar vlastitog bića. Protiv njih se možemo boriti samo svjetlom vlastite vjere. Moramo vlastiti muslimanski duh toliko osnažiti da se suprotstavimo tim ljudima koji zloupotrebljavaju vjeru, zloupotrebljavaju tekbir, u konkretnom slučaju. Postoji li još neka pozadina iza toga, to je drugo pitanje”, tvrdi Husein ef. Kavazović.

OBNOVA ALADŽE – NADA ZA MUSLIMANE U BiH

Obnova Aladža džamije u Foči, koja će svečano biti otvorena 4. maja 2019. godine, predstavlja novu nadu za muslimane u BiH, kaže reis Kavazović. Napominje da je to novi početak i za grad Foču kome ona pripada i sve ljude u Foči.

“Islamska zajednica se raduje da smo došli u priliku da to obnovimo u nadi da se više nikada neće roditi ruka među nama koja će bogomolje dirnuti, da ćemo ih poštovati, uvažavati, voljeti. Bogomolje komšija ćemo voljeti i smatrati svojim i poštovati, imajući u vidu da one služe ljudima, i da trebaju da služe dobru”, poručuje reis Kavazović.

U intervjuu “Jedan”, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović govori o odnosu vjere, politike i države, Srebrenici, odgovoru islama na izazove modernog doba…

Opširnije na ovom linku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad