Lazović za N1: Socijaldemokratija može biti vodeća politička snaga

Vijesti 03. maj 201909:18 > 09:29
N1

Miro Lazović, potpredsjednik SDP-a, za N1 je govorio o najavi formiranja Socijaldemokratskog pokreta, kazavši da nije u pitanju formiranje političke stranke.

Gostujući u Novom danu, Lazović je pojasnio razloge formiranja takvog pokreta.

“Ne znam zašto se stvara toliko ogorčenje na društvenim mrežama prema jednom broju ljudi koji žele da se organizuju kroz pokret, ne političku stranku, i da na organizovan način vrše pritisak na građansku opciju da se ide ka ujedinjenju, saradnji. Jer smo potpuno svjesni da građanska opcija je lak plijen etno-nacionalnim politikama. Ovako rascjepkana, fragmentirana nije u stanju da se odupre problemima u kojima se BiH nalazi”, kazao je.

Lazović tvrdi da postoji demokratski kapacitet koji je okrenut građanskim partijama, ali da je on razbacan na političke stranke.

“Ako bi se to sve skupilo na jedno mjesto, na način da sarađuju, da se ujedinjuju, da zajednički nastupaju na izborima, ja sam uvjeren da ne samo socijademokratija, već i druge građanske alternative mogu biti ne samo otpor, već mogu biti vodeća politička snaga”, istakao je.

Pojasnio je kako bi jedan takav pokret djelovao.

“Ako bi se to formiralo kao organizovan pokret, formiraće se i neke institucije unutar tog pokreta, koje nemaju aspiracije da ugrožavaju političke stranke, već da svojim stavovima kad osjetimo da je država ugrožena, kad osjetimo da je građanska alternativa marginalizovana, da se sukobljavaju odnosi koji udaljavaju socijaldemokratiju od zajedničkog djelovanja, mi ćemo djelovati i reagirati javno. Ovdje se bez javnog pritiska ništa ne pokreće naprijed. Jedna uljuljkanost kod mnogih političara, komoditet i zadovoljstvo sa nekim pozicijama koje su trenutno zauzete, ne dozvoljavaju da se napravi iskorak”, kazao je Miro Lazović u razgovoru sa Almom Dautbegović-Voloder.

Lazović je još govorio o prvim danima maja 1992. godine, pitanju priznavanja Kosova, formiranju vlasti na državnom nivou i ostalim temama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad