Društvo novinara BiH: Sve teži položaj novinara i medija u BiH

Vijesti 03. maj 201910:25 > 10:28
N1

Društvo novinara BiH, kao najstarija strukovna novinarska organizacija u BiH, danas će obilježiti 3. maj, Svjetski dan slobode medija, tradicionalnom, 24. po redu manifestacijom "Novinar godine", koja će biti održana u Sarajevu.

Nagrade se dodjeljuju u pet kategorija: Novinar godine, za pisano novinarstvo, radijsko novinarstvo, TV novinarstvo i Nagrada za životno djelo.

Stručni žiri je nakon dugotrajne analize prispjelih prijava donio odluke o nagradama.

“Interes koji vlada za ove nagrade, pozivi koje još dobivamo govore, bez pretjerivanja, da se radi o najznačajnijim novinarskim nagradama u BiH. Ovaj put će, također, posebna priznanja biti uručena institucijama i pojedincima koji su pomogli održavanje manifestacije i rad Društva novinara BiH u proteklom periodu”, saopćeno je iz Društva novinara BiH.

U saopćenju se navodi da je, nažalost, Svjetski dan slobode medija ujedno prilika da se ukaže na sve teži položaj novinara i medija u BiH.

Broj napada na predstavnike medija u proteklih godinu dana je, ne samo uvećan, već su napadi bili sve brutalniji, uključujući jedan pokušaj ubistva (Slučaj napada na kolegu Vladimira Kovačevića u Banjoj Luci).

Iz Društva novinara BiH podsjetili su samo na neke od najtežih slučajeva: pritiske, odnosno optužbe protiv novinara BNTV koje je upućivao tadašnji predsjednik RS, a danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik; huliganski napad na ekipu BHRT u Konjicu; napad na fotoreportera portala Klix i Al Jazeere na demonstracijama dijela bivših boraca u Sarajevu; vulgarni pozovi na linč putem društvenih mreža novinarke portala Dnevnik.ba Glorije Lujanović; već spomenuti pokušaj ubistva kolege Kovačevića u Banjoj Luci; opasne prijetnje koje su u više navrata upućivane kolegama iz Visokog Adnanu Jašarspahiću i Dariju Božiću od načelnice Općine Visoko Amre Babić i njenih sinova.

U saopćenju je spomenuto i privođenje na “ informativni razgovor ” kolege Vladimira Šuška od MUP-a RS; napad na ekipu RTRS-a ispred zgrade Predsjedništva BiH; istup zastupnika u Skupštini KS Damira Nikšića koji je novinare nazvao lešinarima; prijetnje smrću uredniku BHT 1 Marku Radoji; prijetnje smrću novinarki „ EuroBlica “ i portala Srpskainfo Milkici Milojević; zaključno sa nasrtajem predsjednika OO SDA Novi Grad Sarajevo Huse Ćesira na “kameru” portala Žurnal i pozive da Društvo novinara BiH isključi iz svojih redova one koji “neprofesionalno rade”.

“Činjenica da institucije za provođenje zakona na ove napade reagiraju mlako, često i nikako, upozorava da napadi na redstavnike medija postaju društveno prihvatljiva norma. Upozoravamo da su napadači na medije često nosioci političke i društvene moći i da nekažnjavanje takvih napada ugrožava sam demokratski poredak, tačnije stvara preduvjete za nekontroliranu vladavinu pojedinaca i elita koji za svoje postupke ne moraju onda odgovarati građanima koji ih biraju”, navode iz Društva novinara BiH.

Dodaju da u svemu ovome ne treba biti nikakva utjeha da prema posljednjim podacima Reportera bez granica, BiH stoji bolje od susjeda, čak i onih zemalja, poput Hrvatske, koje su članice Evropske unije.

“To nam više govori o tome da u BiH ima dovoljno onih koji uprkos svim problemima i prijetnjama još časno rade svoj posao i uspijevaju obavijestiti javnost profesionalno i nepristrasno. Na kraju bismo ukazali na jedan paradoks. Mediji u BiH su izvještavali o
protestima i borbi svih radničkih i socijalnih kategorija. Bez medija mnogi od tih zahtjeva nikad ne bi bili realizirani, a skoro nikad ne govorimo o tome kakav je naš položaj”, sitiču iz Društva novinara BiH.

Napominju da je posebno nejasno stanje u internet medijima, mnogi od njih nisu ni registrirani kao mediji, „ne znamo ko tamo radi, kakve su im plaće…“

“Onda problem stanja u malim sredinama, katastrofalno male plate, neriješen status. Pojava internet medija ugrožava tradicionalne medije, a nismo sigurni da mnogi imaju adekvatan odgovor. Opet, na medijskoj je zajednici da pokrene ovu borbu. Niko osim nas samih, neće nam pomoći da poboljšamo svoj položaj”, saopćeno je iz Društva novinara BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad