Ef. Edžnan Hajrić, Nihad Kreševljaković i Indira Kučuk Sorguč gosti Novog dana

Vijesti 03. maj 201914:26 > 14:44
N1

I ove subote budite uz Novi dan, jutarnji program N1 televizije. Aktuelni i zanimljivi sadržaji očekuju vas od 9 do 11 sati.

Više od četvrt vijeka prošlo je od kako je do temelja porušena fočanska ljepotica Aladža, džamija koja je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine. Obnovljena i u punom sjaju svečano će biti otvorena sutra u 11 sati. Uživo ćemo biti u Foči, a vi ćete ceremoniju otvaranja moći direktno pratiti na N1 televiziji.

U ponedjeljak, 6. maja nastupa Ramazan, sveti mjesec za vjernike muslimane. To je i početak jednomjesečnog posta – uzdržavanja od ružnih misl i djela, te hrane i pića od izlaska do zalaska sunca. O Ramazanu u Novom danu razgovaramo sa efendijom Edžnanom Hajrićem, imamom Tabhanske džamije u Visokom.

Direktor festivala MESS i umjetničkog programa Modul memorije Nihad Kreševljaković dobitnik je ovogodišnje nagrade Kairos, jedne od najprestižnijih evropskih nagrada za kulturu. Nagrada mu je uručena 28. aprila u Hamburgu. Nihad Kreševljaković naš je gost.

Festival dječije umjetnosti održava se u Sarajevu od 3. do 6. maja na nekoliko lokacija i to je prvi festival ove vrste u regionu. Edukativni i zabavni sadržaji iz kulture i umjetnosti imaju za cilj promociju kulturnog stvaralaštva među najmlađim naraštajima. Indira Kučuk Sorguč, izvršna direktorica festivala ovoga jutra sa nama.

Odigrane su prve utakmice polufinala Lige prvaka i Evropa lige. Revanš susreti na raasporedu su naredne sedmice. O sportskim aktuelnostima govorimo u Novom danu, sa našim Harisom Mrkonjom.

Sarajevo je domaćin XVI Međunarodnih oldtimer susreta automobila i motora, od 4. do 6. maja. Na ulicama glavnog grada očekuje se oko pedeset najstarijih i najinteresantnijih limenih ljepotana. Djelić atmosfere donosimo vam uživo u Novom danu.

Subotnje izdanje Novog dana gledajte od 9 do 11 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad