Građani Banjaluke i Sarajeva o ulasku BiH u NATO

Vijesti 03. maj 201915:30 > 17:12
N1

Građane Sarajeva i Banjaluke pitali smo da li su za ulazak Bosne i Hercegovine u NATO savez. Sarajlije su mišljenja kako je to nužno dok u Banjaluci - NATO put smatraju nepotrebnim.

Građani Sarajeva osim što žele da BiH bude u NATO savezu smatraju i da će se to desiti uprkos opstrukcijama iz Republike Srpske.

“Kako da ne, svakako”, rekao je jedan Sarajlija u anketi N1.

N1: Da li će se to desiti s obzirom na stav iz RS-a? “Ja mislim da hoće bez obzira na sve probleme”, kazao je.

“To nam je jedina sigurnost. Sigurno je da moramo ući ako mislimo da napredujemo, da privučemo investicije, da nam bude svima bolje. Ovi što ne misle tako bolje bi bilo da misle”“Mislim da će se to desiti bez obzira na stav RS”, riječi su jednog Sarajlije.

“Ima dosta uslova koje trebamo ispuniti i za NATO savez i za Evropsku uniju. Gdje je standard građana? Gdje su ljudska prava i sve ostalo što povlači za sobom?”, zabrinuta je Sarajka.

“Mi živimo za budućnost, rat je iza leđa, zaboravili smo”, ocijenio je jedao od ispitanih građana glavnog grada BiH.

Banjalučani su drugačijeg mišljenja:

“Nikako, nema tog puta, šta će nam to, imamo mi finih puteva”, kategoričan je Banjalučanin.

“Mislim da u ovom trenutku treba da zadržimo sadašnje političko opredjeljenje i političke stavove, a to je najviši vid saradnje sa NATO savezom izuzev članstva, znači partnerstvo za mir, učestvovanje u zajedničkim vojnim operacijama i misijama širom svijeta sve dok se ne promijeni stav Narodne skupštine koji kako smo vidjeli zavisi od stava Srbije. Smatram da u ovom trenutku građani nemaju dovoljno informacija šta znači ulazak u NATO i šta znači biti protiv NATO-a, niti šta znači biti vojno neutralan osim ovog što sada imamo”, dodao je on.

N1: Kako komentarišete izjave političara iz RS, koji kažu da ne može BiH biti dio NATO saveza jer je NATO bombardovao Srbiju?

“Taj argument u ovom trenutku je sasvim legitiman, to je bilo relativno skoro, posljedice su i dalje tu oko nas i mislim da to nije samo stav političara nego opšte javnosti – da smo protiv NATO-a što naravno ne znači da u nekom budućem trenutku to se neće promijeniti”, stav je jednog od ispitanika iz Banjaluke.

“Ne, zato što to nama neće biti od koristi a imaćemo samo troškove”, kazao je jedan mještanin Banjaluke.

Pogledajte kompletnu anketu sa sarajevskih i banjalučkih ulica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad