Reakcija Međureligijskog vijeća u BiH: Zgroženi smo neljudskim činom

Vijesti 03. maj 201918:35 > 18:39
Srna

Međureligijsko vijeće u BiH osudilo je skrnavljenje pravoslavnog Hrama Blagoveštenja Presvete Bogorodice u selu Donje Vukovsko kod Kupresa u Federaciji BiH i pozvalo nadležne institucije da ozbiljno pristupe rješavanju krivičnih djela počinjenih iz mržnje.

“Zgroženi ovim neljudskim činom, izražavamo solidarnost sa sveštenstvom i vjernicima parohije blagajske Mitropolije dabrobosanske”, saopšteno je iz Međureligijskog vijeća u BiH.

Vandali su tokom vaskršnjih praznika polupali stakla u Hramu Blagoveštenja Presvete Bogorodice u selu Donje Vukovsko na Kupresu u Federaciji BiH i devastirali unutrašnjost crkve koja je izgrađena 1863. godine i proglašena nacionalnim spomenikom.

Sveštenik u ovoj crkvi jerej Marko Đurić izjavio je da su vandali polupali stakla na prozorima crkve, prevrnuli namješaj i polupali sve što je bilo u hramu.

Đurić je rekao da u selu Donje Vukovsko žive samo dva Srbina, koji su udaljeni jedan od drugog oko tri kilometra, a od crkve pet do šest kilometara, te da, nakon ovog događaja, osjećaju strah i da nisu bezbjedni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad