Inzko: Puno poštivanje Daytona i jačanje institucionalnih kapaciteta BiH

Vijesti 04. maj 201910:16 > 10:17
N1

Uoči redovnog polugodišnjeg obraćanja Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, kada će predstaviti izvještaj o statusu provođenja mira u Bosni i Hercegovini, visoki predstavnik Valentin Inzko u petak je posjetio Washington DC, saopšteno je iz OHR-a.

Na sastancima s vršiocem dužnosti pomoćnika državnog sekretara Philipom Reekerom, zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Matthewom Palmerom te drugim visokim zvaničnicima Sjedinjenih Američkih Država, visoki predstavnik je sagovornike izvijestio o periodu nakon izbora, naglasivši izazove u procesu formiranja vlasti te posljedice koje je taj proces izazvao proteklih mjeseci.

“Puno poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma i jačanje institucionalnih kapaciteta BiH, uz poštivanje njihovih nadležnosti, važni su preduslovi za političku stabilnost i prosperitet BiH. Postizanje tih ciljeva i sprečavanje poništavanja daytonskih principa omogućit će BiH da iz pozicije međunarodne supervizije krene naprijed ka članstvu u Europskoj uniji“ rekao je Inzko.

Tokom boravka u New Yorku, visoki predstavnik će se sastati s nekoliko ambasadora stalnih misija pri UN-u. Obraćanje Inzka pred Vijećem sigurnosti UN-a planirano je za 8. maj, zaključuju iz OHR-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad