Reis Kavazović: Naš plan je da ovdje živimo i da živimo u miru

Vijesti 04. maj 201913:37 > 13:39
N1

Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH na današnjem otvaranju ponovo izgrađene Aladža džamije naglasio je da je Foča predugo bila bez svog simbola te da se danas “otvaraju svjetla radosti i sreće“.

“Blagoslovljen je ovaj dan i blagoslovljen ovaj skup. S boljim povodom i boljim pozivom se nismo mogli okupiti, u ovim vremenima punim izazova i neizvjesnosti. Danas smo sretni i ushićeni i danas se pred nama otvaraju svjetla radosti i sreće. Danas otvaramo Aladžu, srce Foče, ali i čitave istočne Bosne. Predugo smo bili tužni i zabrinuti, a ovaj lijepi grad bez svoga simbola, jezgra oko kojeg se svijala čaršija i njene brojne mahale. Predugo je ta mrena bila na našim očima, koja je zaklanjala obzorja naše nade i naše svjetla“, naglasio je Kavazović.

Reis je izrazio nadu da će obnova Aladže osnažiti želju protjeranih Fočaka da se vrate i izgrade svoje domove.

“Neka ih današnje slike ohrabre u tome. Drago nam je čuti da za to imaju podršku i lokalnih vlasti. S uzdizanjem Aladže uzdiže se i Foča“, poručio je Kavazović.

Međutim, isto tako je naglasio da “boli što nalogodavci rušenja Aladže, kao i brojnih drugih zločina, zajedno sa direktnim počiniocima, nisu adekvatno odgovarali, niti je ikada od nas iko zatražio oprost“.

“Prošlost se ne može promijeniti, ali iz nje moramo učiti. Budućnost se ne može predvidjeti. Ona se može planirati i na tom planu se mora raditi. A, naš plan je da ovdje živimo i da živimo u miru. Zato je bitno da na sve što se dešava gledamo kao na procese i da se uvijek zapitamo na kojoj strani historije smo mi“, kazao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH.

Kavazović se zahvalio svima koji su dali doprinos ponovnoj izgradnji Aladže, a posebno braći iz Republike Turske i njenom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

“Pred nama je ramazan. Lakše će nam biti zapostiti, kada znamo da će na Aladži ponovo sjati kandilji i da će se čuti glas mujezina s njene munare. Najbolja je to ramazanska hedija i najbolji zalog za našu budućnost“, zaključio je Kavazović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad