BiH u iščekivanju telefonskog poziva za formiranje vlasti

N1

Maj, najavljen kao mjesec u kome će se formirati vlast u BiH, curi, a curi i najava pojedinih lidera da će sve biti gotovo do kraja ovog mjeseca. Raspodjela pozicija u Savjetu ministara nije problem, već NATO put BiH, odnosno godišnji nacionalni program.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, u Ankari kaže, – nismo blizu dogovora. Dan kasnije, očekuje telefonski poziv iz Sarajeva. No on i dalje ne stiže.

“Nisam optimitičan oko formiranja vlasti.”

Ovako je predsjednik SNSD-a odgovorio novinarima tokom posjete Ankari i razgovora sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Dan poslije, Dodik kaže kako Republika Srspka želi očuvanje sistema, ali ne pristaje na uslovljavanja za učešće u vlasti. No ipak, nada se pozivu, iz Sarajeva.

“Pozivam ove u Sarajevu da nas zovu ako hoće, ako neće…, ja ih sigurno neću zvati. Mislim da već sada rizikuju da BiH uđe u teške probleme”, kazao je Dodik 3. maja.

Poziva iz Sarajeva nema, slušalica je još spuštena. Jasan je stav SDA da je potrebno usvojiti godišnji nacionalni plan, pa tek onda govoriti o formiranju vlasti. No krajem maja bi trebao da stigne i signal o kandidatskom statusu EU za BiH. Posljednji summit u Berlinu više je protekao u tome da li je Denis Zvidić, bio legitimni predstavnik BiH na summitu, nego kakav smo signal dobili iz EU. I sam Visoki predstavnik Vlentin Inzko naredne sedmice prezentuje izvještaj UN-u o BiH. Čini se, da neće imati puno toga dobrog reći

“Puno poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma i jačanje institucionalnih kapaciteta BiH, uz poštivanje njihovih nadležnosti, važni su preduslovi za političku stabilnost i prosperitet BiH. Postizanje tih ciljeva i sprečavanje poništavanja daytonskih principa omogućit će BiH da iz pozicije međunarodne supervizije krene naprijed ka članstvu u Europskoj uniji“, poručio je Inzko.

Oko EU u BiH čini se neće biti dileme, ali oko NATO-a i među običnim građanima vlada podjeljenost

“Nikako, nema tog puta. Šta će nam to, imamo mi finih puteva.”
N1: Zašto smatrate da BiH ne treba da uđe u NATO? “Pa nije istorija, kaže da mi nikada nismo bili tamo”;

“Mislim da to nije samo stav političara, mislim da je to neki opšti stav javnosti da smo protiv NATO-a, što ne znači da se u nekom budućem trenutku neće promjeniti”;

“Šta god kažem, moje se neće usvojiti, tamo neko upravlja s tim.”
N1: A koje je vaše mišljenje kao građanina BiH? “Pa lično ne bih”, poručili su građani Banjaluke.

“Sad vrlo je teško prognozirati s obzirom na ove političke okolnosti u kojima danas živimo i živimo već godinama, ali nadati se da će se to dogoditi jednog dana”;

“To nam je jedina sigurnost. To je sigurno okvir u koji mi moramo ući, ako mislimo da napredujemo, dovučemo investicije, da nam bude svima bolje. I ovima što ne misle tako, bolje bi bilo da misle”;

“Ima dosta uslova koje bi trebali ispuniti. I u NATO savez i EU.Gdje je standard građana, gdje su ljudska prava i sve ostalo što povlači za sobom”, kazali su s druge strane građani Sarajeva.

Maj polako teče. Da li će telefon zazvoniti i roditi se nova nada, za formiranje vlasti, teško je predvidjeti, osim ako se telefonsko zvono ne oglasi ovih dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad