Nova Aladža u Foči – put pomirenja, zajedničkog života i budućnosti

Vijesti 04. maj 201919:28 > 19:29
Anadolija

Hiljade vjernika i građana BiH pratilo je danas otvaranje Aladža džamije u Foči. Njena vrata nakon presjecanja vrpce, simoblično je otvorila Aziza Salčin, majka mladića ubijenog u ovom gradu. Emocije je bilo teško sakriti jer Aladža je, kažu nam Fočaci, mnogo viđe od džamije, simbol grada ali i otpornosti.

Prema tarihu isklesanom u kamenoj ploči, koja je bila uzidana iznad ulaznih vrata, Aladža džamija je sagrađena hidžretske 957. (1550./1551.) u vrijeme kada je Foča bila sjedište Hercegovačkog sandžaka. Njen osnivač bio je Nezir Hasan, arhitekta Ramadan-aga, štićenik čuvenog mimara Sinana.

Džamija je bila je jedno od najvrijednih djela orijetalne kulture na Balkanu, jedinstvena i zbog najljepšeg i najpravilnijeg zidanja u kamenu, čuvena po kamenom mobilijaru koji krasi unutrašnjost džamije.

Aladža je do temelja srušena 1992. godine. Njeni ostaci pronađeni su na dvije lokacije zajedno sa ostacima ubijenih Bošnjaka. Kameni i drveni fragmenti ugrađeni su u novi objekat džamije.

No o ratu se danas nije govorilo. Brojne zvanice i obraćanja, no poruke su bile jednoglasne. Nikada se neće moći vratiti oronula vrata prekrivena platinom. Ipak nova Aladža jeste put pomirenja, zajedničkog života i nove budućnosti.

Na području Foče tokom rata srušeno je dvanaest džamija, pored Aladže obnovljen su i Atik Ali-pašina i Careva džamija. Podsjetimo da je sud Bosne i Hercegovine krajem prošle godine potvrdio optužnicu protiv Gorana Mojovića koji se tereti da je 2. augusta 1992. godine, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), zajedno sa još jednim vojnikom koji je kasnije poginuo izazivanjem eksplozije u potpunosti uništio kulturno-historijski i religijski spomenik Aladža džamija u Foči.

Na prvom ročištu, koje je bilo zakazano za 27. mart, nije se pojavio. Živi i radi u Beogradu.

Prvi fragmenti Aladže pronađeni su 2004. godine. Njena obnova počela je 2014. godine, najvećim dijelom finasirana je iz sredstava Generalne direkcije vakufa Republike Turske. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad