Brojem žrtava jasenovačkih logora se decenijama licitira

Vijesti 05. maj 201918:33 > 18:36
N1

Polaganjem vijenaca, parastosom i komemorativnim govorima, u Donjoj Gradini obilježena je 74. godišnjica od proboja jasenovačkih logoraša. Tačan broj Srba, Jevreja, Roma i antifašista drugih nacionalnosti, koji su stradali u 80 jasenovačkih logora nikada nije utvrđen. Sa brojem ubijenih se decenijama licitira.

Politički predstavnici Republike Srpske i Srbije, danas su poručili da neće dozvoliti prekrajanje historije.

U Drugom svjetskom ratu preživjeli su jedan od najstrašnijih jasenovačkih logora Jastrebarsko. Ondje su bila zarobljena djeca starosti od mjesec dana do 14 godina. Danas polažu vijence kao delegacija preživjelih logoraša i svjedoče o strahotama dječijih logora u NDH.

“Tjeranje kroz logor, hvatanje djevojčica da se vode na Ciglanu, ulazak u sam logor, odvajanje od roditelja, otimanje djece, nabijanje na nož, glad”, prisjetio se Dobrila Kukolj, preživjeli logoraš.

“Otac je zarobljen u Njemačkoj, to je bio prisilni rad. Majka je ovdje našla smrt, ubijena je i Sestra od 12 godina i brat Đurađ od šest mjeseci, 1941. godine rođen 1942. godine ovdje ubijen. Zahvaljujući Dijani Budisavljević smo spašeni, moja majka je dala pet svojih sinova moja četiri brata i ja peti”, kazao je Mihajlo Galić, prežijveli lograš.

Tačan broj ubijene djece nije nikada utvrđen. Poznata je i činjenica da u Kozarskoj Dubici dvadest godina nije bilo regruta za vojsku.

Brojem žrtava jasenovačkih logora se decenijama licitira. Na spomen obilježju u Jasenovcu je više od 83.000 identifikovanih, u Hrvatskoj se raspolaže sa podacima od 35 do 50 hiljada, dok je u Deklaraciji donesenoj na petoj Međunarodnoj konferenciji o Jasenovcu 2011. godine navedeno 700.000 Srba, Jevreja i Roma.

“U svojoj knjizi Jasenovac – Aušvic Balkana bavio sam se fenomenom dva najozloglašenija logora smrti i došao sam do zaključka da je Jasenovac bio brutalniji, budući da sam ustanovio 57 metoda mučenja i ubijanja”, rekao je Gideon Grajf, izraelski istoričar.

Od 2015. godine Dan sjećanja na žrtve jasenovačkih logora zajednički obilježavaju vlade Republike Srpske i Srbije.

“Jasenovac je simbol i najveće stratište za zločine počinjene na čitavoj teritoriji NDH i hercegovačke Golubinke i Livanjske jame i Kozara i Grmeč i čitava Drina”, poručila je Ana Brnabić, predsjednica Vlade Srbije.

“Moramo da kažema da ta maonstruozna tvorevina NDH niti je bila nezavisna, niti je bila država, a po značajnom obimu ubijanja samih Hrvata u toj državi možda nije bila ni hrvatska”, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

U Donjoj Gradini danas su bili i šef delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, kao i desteine članova diplomatskog kora u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad