Muslimani u BiH i regiji klanjali prvi teravih-namaz nastupajućeg ramazana FOTO

Vijesti 06. maj 201907:05 > 07:08
Anadolija (AA)

Muslimani u Bosni i Hercegovini, kao i u ostalim balkanskim zemljama, sinoć su klanjali prvi teravih-namaz te su na taj način obilježili početak mubarek mjeseca ramazana

Veliki broj vjernika prisustvovao je prvom ovogodišnjem teravih-namazu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Prije teravih-namaza vjernicima se kratko obratio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, koji je govorio o vrijednostima ramazana i posta.

Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)

Zbog prisustva mnoštva vjernika, veliki broj njih je namaz klanjao u haremu Begove džamije.

Sinoć je teravih-namaz klanjan i u džamijama i mesdžidima širom Bosne i Hercegovine, uključujući i Ferhat-pašinu džamiju u Banjaluci i novoobnovljenu fočansku ljepoticu Aladžu.

Teravih-namaz, zajednička noćna molitva muslimana karakteristična za mjesec posta, klanjan je i u džamijama širom regije.

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Božije zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

Prema islamskom učenju, u ovom odabranom mjesecu nalazi se noć Lejletu-l-kadr u kojoj je ljudima počelo spuštanje Božije Objave, Kur'ana, i noć Bedra, istorijskog događaja koji je snažno usmjerio istoriju islama.

Muslimani, pored posta i klanjanja teravih-namaza od dvadeset rekata, ramazan provode nastojeći što više učiti i razumijevati kur'anski tekst, prisustvovati mukabelama, družiti se na zajedničkim iftarima i sehurima, razvijati duh međusobne solidarnosti te izvršiti obavezu koja proističe iz propisa zekata i sadekatu-l-fitra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad