Glasnogovornik SNSD-a za N1: Reakcija na navode iz PDP-a

Vijesti 06. maj 201914:35 > 14:37
N1

Dodik i SNSD nisu i neće pristati da se pošalje Godišnji nacionalni plan za NATO i tu nema nikakve promjene našeg stava. S druge strane, ukoliko neko sprema neku vrstu prevare, nimalo nas ne iznenađuje da je i PDP dio takve prevare s obzirom sve što je PDP radio u prošlosti. Moramo upozoriti sve one kojima pada na pamet da povuku unilateralne poteza da će to definitvno dovesti do destabilizacije jer je to za nas sve u Republici Srpskoj, osim PDP-a, apsolutno neprihvatljivo, poručio je za N1 glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević.

Partije demokratskog progresa je u subotu optužila lidera SNSD-a i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da “lažno i perfidno optužuje opoziciju, iako su sve i jedan dokument na NATO putu BiH potpisali SNSD-ovi zvaničnici, a uz Dodikov pristanak”.

Kovačević je odbacio navode PDP-a ustvrdivši da je SNSD samo provodio odluke donesene u NSRS-u u vrijeme kada su SDS i PDP činili vlast u ovom bh. entitetu.

“Za sve one koji kažu da je Nebojša Radmanović ili neko drugi iz SNSD nekada nešto potpisao, podsjećam da je Republika Srpska 2005. godine voljom većinom u NSRS-u, za koju su glasili i SDS i PDP, koji su bili vlast, usvojila Deklaraciju o starteškom opredjeljenju RS-a u sistemu odbrane Bosne i Hercegovine koja je predviđala da BiH ide ka NATO-u. To su usvojili iz SDS i PDP i nametnuli kao stav Republici Srpskoj. SNSD je poštovao te stavove do onog trenutka kada je NSRS promijenio taj stav. Tog trenutka su svi predstavnici i zvaničnici iz RS-a na nivou ‘zajedničkih’ institucija trebali da promjene svoje ponašanje. Nažalost, to nisu uradili samo iz PDP-a”, kazao je za N1.

Kovačević je optužio bivšeg člana državnog Predsjedništva Mladena Ivanića kako je protivno stavu NSRS-a potpisao Strategiju spoljne politike BiH, koja je predviđala MAP, koja se koristi za diplomatske šamare zvaničnicima Republike Srpske.

“Podsjećam, da je Mladen Ivanić poslije Rezolucije o vojnoj neutralnosti RS-a glasao za Strategiju spoljne politike Bosne i Hercegovine, koja je predviđala MAP, na šta nas danas podsjeća i možemo reći diplomatski nam udara šamare državni sekretar SAD-a Mike Pompeo. Tada je Ivanić prevario većinsku volju RS-a. Isto tako je Ivanić tokom posjete generalnog sekretara NATO-a Bosni i Hercegovini, bez obzira na Rezoluciju NSRS-a, rekao da u BiH postoji apsolutni konsenzus kada je u pitanju MAP. Dakle to je djelo PDP-a, a sve ostalo je, da tako kažem, šuplja priča”, ocijenio je Kovačević.

Dodao je kako nema razlike između PDP-a, SDA i Željka Komšića kada je riječ o aktivaciji MAP-a.

“Kada smo nedavno imali partijske sastanke, PDP je jasno kazao da je za njih MAP jedno tehničko pitanje na koje se BiH obavezala. Između stava PDP-a, SDA i Željka Komšića ne postoji nikakva razlika. Dakle, PDP, SDA i Komšić su na jednoj strani, a SNSD i RS na drugoj. I tako će ostati”, poručio je za N1 glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad