Reakcija PDP-a: SNSD se izgubio u svojoj promjenjivoj politici

Vijesti 06. maj 201915:39 > 15:43
N1

Očigledno je da su u SNSD-u, u svojoj opsjednutosti PDP-om, sve pobrkali, čim su bili u stanju da izreknu tvrdnju da oni nisu ni sada, niti su ikada bili za NATO, za razliku od PDP-a, rekla je portparolka PDP-a Anja Petrović danas reagirajući na izjavu portparolka SNSD-a Radovana Kovačevića.

Ona je dodala da se SNSD ”izgubio u svojoj nestabilnoj i neodgovornoj politici”.

”Nije PDP-ov, nego SNSD-ov potpredsjednik Nebojša Radmanović taj koji je potpisao Sporazum o pristupanju BiH NATO programu ”Partnerstvo za mir” na sjednici NATO saveza u Briselu. U SNSD-u zaboravljaju da je upravo njihov potpredsjednik i Nikola Špirić koji je potpisao Sporazum o razmjeni bezbjednosnih informacija sa NATO-om, kao i intenzivirani dijalog između BiH i ovog vojnog saveza kojim je potvrđen je strateški cilj, a to je ‘što skoriji ulazak u punopravno članstvo u NATO”, istakla je Petrovićeva.

Petrovićeva je rekla da se SNSD se toliko izgubio u svojoj nestabilnoj, promjenjivoj i neodgovornoj politici da danas pokušavaju da negiraju da je Nebojša Radmanović u više navrata rekao da je strateški cilj BiH ulazak u NATO što je potvrdio i svojim potpisom na formalni zahtjev BiH za Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP):

”Podsjetiću i na Radmanovićevo pismo generalnom sekretaru NATO-a u kojem je rečeno da BiH na NATO putu želi da prati ‘svoje prijatelje Hrvatsku i Albaniju”, kazala je.

Dodala je i da nije PDP-ov, nego SNSD-ov visoki funkcioner nekadašnja zamjenica ministra inostranih poslova Ana Trišić-Babić koja je bila jedna od vodećih lobista za ulazak u NATO i javno isticala da je to cilj BIH.

‘PDP-ov stav je oduvijek bio i ostao da na NATO putu moramo pratiti Srbiju i da ne smije biti granica vojnog saveza na Drini. Istorija, činjenice i upravo ova hronologija beščašća SNSD-a pokazuju da oni jedno pričaju, a drugo rade i umjesto što se bave PDP-om plasirajući neistine, bolje da ulože energiju da se ispetljaju iz priče u koju su vrlo svjesno ušli i u koju su, što je najtužnije, upleli i čitavu Republiku Srpsku”, zaključila je ona, saopćeno je iz PDP-a.

Kovačević je, podsjećamo, u razgovoru za N1 odbacio ranije navode PDP-a ustvrdivši da je SNSD samo provodio odluke donesene u NSRS-u u vrijeme kada su SDS i PDP činili vlast u ovom bh. entitetu.

“Za sve one koji kažu da je Nebojša Radmanović ili neko drugi iz SNSD nekada nešto potpisao, podsjećam da je Republika Srpska 2005. godine voljom većinom u NSRS-u, za koju su glasili i SDS i PDP, koji su bili vlast, usvojila Deklaraciju o starteškom opredjeljenju RS-a u sistemu odbrane Bosne i Hercegovine koja je predviđala da BiH ide ka NATO-u. To su usvojili iz SDS i PDP i nametnuli kao stav Republici Srpskoj. SNSD je poštovao te stavove do onog trenutka kada je NSRS promijenio taj stav. Tog trenutka su svi predstavnici i zvaničnici iz RS-a na nivou ‘zajedničkih’ institucija trebali da promjene svoje ponašanje. Nažalost, to nisu uradili samo iz PDP-a”, kazao je za N1.

Kompletan razgovor čitajte na OVOM linku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad