Rudari dali rok Opštini Lukavac da deložira porodice sa kopa Šikulje

Vijesti 06. maj 201916:17 > 17:39
N1

Oko 200 rudara Površinskog kopa Šikulje kod Lukavca danas je održalo jednosatni štrajk pred zgradom Opštine Lukavac. Rudari zahtjevaju da se riješi problem eksproprijacije zemljišta jer ne mogu dalje kopati zbog kuća koje nisu iseljene. Rudari su dali Opštini Lukavac 72 sata roka da deložira porodice sa kopa Šikulje. Inače će, kako su najavili, sa mašinama doći pred zgradu opštine i tu spavati.

Na Šikuljama je nekada bilo naselje. Samo nekoliko metara od ruba kosine živi Ibrahim Spahić. Kuća mu je već potonula metar i po, a okolno zemljište puca i propada. Priča da je imovina procjenjena na 117, a rudnik nudi 70 hiljada maraka na šta on ne može pristati.

“Ko je kriv, mene ne interesuje. Ja tražim da mi se plati moja imovina, pa da iselim. Ja od ovoga živim, imam ovce, stoku. Ja sam invalid 50 odsto”, kaže Spahić.

Sa Šikulja se morao iseliti i Enver Osmić nakon što mu je zemlja progutala kuću. Danas živi u sinovom stanu i traži pravdu na sudu.

N1

“Potkopavali su. Sve je od tada krenulo. Kako su se približavali sve je više tonulo. Jednostavno sam morao izaći”, priča nam Osmić.

Neriješeni imovinsko pravni odnosi doveli su u pitanje daljnji rad rudnika Šikulje i radna mjesta. Rudari samo traže da nesmetano rade.

“Mi smo pokušali učiniti sve da ne dođe do ovoga. Vrhunac je ovdje. Nećemo dozvoliti da ovih 700 radnika, odnosno puta četiri, da hiljade porodica ostane bez hljeba”, poručuje Zuhdija Tokić iz Sindikata rudara Rudnika Kreka Tuzla.

N1

Rudari i sindikati optužuju lokalnu vlast u Lukavcu da ne poštuje odluku Vlada Federacije koja je jesenas donijela riješenja po kojem Opština Lukavac treba deložirati vlasnike sa dvije sporne parcele.

“Zašto uprava rudnika koja sklopi milion maraka sa privatnim firmama ugovor bez tendera na proljeće, ne može izdvojiti 100 hiljada maraka da riješi ovaj problem i oslobodi nas ovog svega? Ne može jer se uprava bavi politikom. Rudari nisu otišli pred upravu rudnika, pred Vladu federacije, već došli ovdje. Vlada federacije ima i MUP i organe. Opština nema službe koje mogu hodati po etažama i klizištima”, tvrdi Edin Delić, načelnik Općine Lukavac.

Zbog zabrane izvođenja radova na prvoj etaži Površinskog kopa Šikulje, ovaj rudnik mjesečno gubi milion maraka. Međutim, koliko su izgubili ljudi koji su odavdje iseljeni ili oni koji žive u ispucalim kućama u strahu, još nije procjenjeno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad