Admiral NATO-a u BiH, poruke i najave

Vijesti 06. maj 201917:26 > 19:05
Anadolija

Odluku o aktivaciji MAP-a trebali bi donijeti Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH, poručila je ministrica odbrane Marina Pendeš. Admiral Foggo naglašava da BiH može računati na podršku NATO-a.

Mir, stabilnost, ekonomski prosperitet – to je ono što NATO savez nudi članicama. Iako je vojni, nije ofanzivnog, nego odbrambenog karatkera, ističe admiral Foggo. Stoga mu, kaže nije jasno – zašto neko ne želi biti dio te priče. Uporno poziva bh. vlasti da aktiviraju MAP.

“Vidio sam da je Republika Srpska promijenila mišljenje proteklih godina. U prethodnim godinama bili su za MAP, bili su i za NATO. Sada je na stolu pitanje Godišnjeg državnog programa koji treba reći kako žele izgledati Oružane snage. Mi smo organizacija koja želi da spriječi nasilje i koja je tu za članice Saveza. Svima je u interesu sigurnost ove zemlje i ovih granica”, izjavio je James Foggo, komandant Zajedničke komande NATO-a.

N1

Proteklih dana predstavnici PDP-a saopćili su kako imaju saznanja o tome da je Milorad Dodik pristao na to da ministrica odbrane Marina Pendeš samoinicijativno uputi u Brisel Godišnji nacionalni program. Pendeš ipak nema takve namjere.

“Vrlo dobro znate način na koji funkcionira Ministarstvo obrane i način na koji se donose odluke, i kako ministrica može podnijeti NATO-u godišnji program, na bazi zaključaka koji se donose u Predsjedništvu i Vijeću ministara BiH. Još uvijek ne postoji takva odluka”, kazala je Pendeš.

Iz PDP-a i danas ostaju pri svojim tvrdnjama da su imali saznanja o dogovoru vezanom za MAP, a u kontekstu pristanka SNSD-a, no ne otkrivaju detalje.

“Meni je drago što smo evo čuli ovo ovako i nadam se da ako je i bili nekog razmišljanja na taj način da je i PDP između ostalog svojim jasnim i vrlo, vrlo decidnim stavom doprinio do toga da se ne ide tim pogrešnim putem”, Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH

A pravi put je da to bude odluka Vijeća ministara u cjelini, kažu. Na optužbe PDP-a, ranije su odgovorili iz SNSD-a. Poručuju: neće pristati na usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa, i tu nema promjene stava. Svaki samostalni potez u tom kontekstu značio bi destabilizaciju zemlje.

“Kada smo nedavno imali partijske sastanke, PDP je jasno kazao da je za njih MAP jedno tehničko pitanje na koje se BiH obavezala. Između stava PDP-a, SDA i Željka Komšića ne postoji nikakva razlika. Dakle, PDP, SDA i Komšić su na jednoj strani, a SNSD i RS na drugoj. I tako će ostati”, kazao je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

Takav stav prenio je admiralu Foggou i sadašnji izaslanik Milorada Dodika u Predsjedništvu BiH, general Dragan Vuković. A uoči i tokom posjete NATO zvaničnika u Istočnom Sarajevu na nekoliko lokacija plakati s porukom – Ne BiH u NATO.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad