MUP HNK: Migranti pokazuju sve veću agresivnost prema policiji

Vijesti 07. maj 201913:06 > 13:10
N1

Pripadnici MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u proteklih godinu dana imali su 118 intervencija prema migrantima, a pored narušavanja javnog reda i mira migranti su na području HNK-a počinili više kaznenih djela krađe, teške krađe, oštećenja tuđe stvari te napada na ovlaštene službene osobe.

Iz kantonalnog MUP-a upozoravaju kako se policijski službenici susreću s nizom poteškoća u provođenju operativnih mjera prema migrantima, kao što su problemi utvrđivanja identiteta i zakonske zapreke pri procesuiranju.

“Migranti pokazuju sve veću agresivnost prema policiji u vršenju policijskih poslova, te su sve češći napadi na ovlaštene službene osobe. Pri vršenju kaznenih djela migranti koriste lažna imena, tako da imamo evidentirano da ista osoba počini više kaznenih djela pod različitim imenima”, priopćio je u utorak MUP HNK-a.

Podsjećaju kako je 18. 5. 2018. godine na područje HNK-a iz Sarajeva prebačeno 297 migranata, koji su smješteni u IC Salakovac, sjeverni dio Grada Mostara, te kako policija prema njima postupa sukladno propisima BiH i međunarodnog prava, koje na poseban način štiti ljudska prava migrantske populacije.

“Pored migranata koji su smješteni u IC Salakovac velik broj njih je ilegalno, odnosno krijumčarskim rutama stigao na područje HNŽ-a, tako da imamo migranata iz zemalja koje nisu zahvaćene ratom kao što su Palestina, Iran, Alžir, Bangladeš, Maroko”, navode iz kantonalnog MUP-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad