Čanak za N1: Dnevna djelatnost Šešelja je širenje nacionalne i vjerske mržnje

Vijesti 07. maj 201917:44 > 18:54
N1

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak kazao je kako nema opravdanja za državu koja toleriše Šešelja te najavio da će LSV insistirati da se Šešelju sudi i u Srbiji. Prilikom gostovanja u Danu uživo kazao je kako "desetogodišnja haška presuda je premala za zla koja je Šešelj napravio".

Kao razlog zbog čega Srbija toleriše Vojislava Šešelja naveo je dugogodišnje stranačke pripadnosti nosiocima vlasti u Srbiji što je “izuzetno opasno jer generiše nove generacije sa sve strašnijim umovima koji mogu smisliti nove užase u budućnosti”:

“Činjenica je da je Vojislav Šešelj simbol ogromnih zala koje je napravio u ovoj zemlji. Mi smo došli u poziciju da umjesto da odgovara za te zločine pred sudovima u Srbiji on se izvukao samo sa desetogodišnjom kaznom u Haagu, što mislim da je premalo. Njegova dnevna djelatnost je širenje nacionalne i vjerske mržnje a to je po svim zakonima ove zemlje zabranjeno.”

Čanak ističe kako ne zna zašto se toleriše skup koji je Šešelj napravio u Hrtkovcima:

“Znam samo jedno, pošto je Šešelj vrlo lukav čovjek, on je to napravio u privatnoj kući u Hrtkovcima u svom sopstvenom dvorištu. Formalno-pravno napraviti skup u svom dvorištu može bilo ko. Vrlo lukavo je izigrao sve to, iako je unijelo veliki nemir u javnost. Država nije reagovala jer nije nanijeta materijalna šteta a on svakog dana napravi neke druge štete.”

Objasnio je i zašto je ranije izjavio “Šešelj bi opštio s kozama da mu nije bilo Tita”.

“Meni je odvratno kada gledam ljude koji su zahvaljujući socijalizmu i Josipu Brozu Titu dobili i obrazovanje i poziciju u društvu, najedanput im je on kriv za sve. Ja Šešelja prezirem, zato što je čovek koji je u stanju da dođe u svoju zemlju i ispali topovski hitac na svoj grad – Sarajevo. To nije čovjek. Ali od njega se drugačije ne može ni očekivati”, kazao je Čanak.

Lider LSV-a razlog trenutne ratnohušačke retorike vidi u načinu na koji se poima užas koji se događao devedesetih godina u Bosni i Hercegovini.

“Vinovnici tog užasa to neće nazvati užasom a žrtve se trude da zaborave i onda na kraju ispada kao da se ništa nije dogodilo. Mi smo u Narodnoj skupštini Srbije donosili teškom mukom Deklaraciju u kojoj se govorilo o Srebrenici. Ovdje se srebrenički genocid gura pod tepih, relativizuje, manipuliše se brojem žrtava”, naglasio je Čanak.

Da li je Aleksandar Vučić dobar ili loš lider, Čanak nije konkretno odgovorio

“Aleksandar Vučić je s jedne strane čovjek koji je odgovaran za dosta pomaka na evropskom putu Srbije. S druge strane jeste nacionalista, jeste centralista. Poraz države je što nije zabranjen skup u Hrtkovcima i to jeste i njegova odgovornost. Poraz države je što se ne sankcionišu i skupovi ispred albanskih pekara – te stvari vidim kao slabost države”, rekao je on.

Na kraju istakao je da protesti 1 od 5 miliona koji se već mjesecima organizuju u Srbiji ne mogu ništa promijeniti zbog toga što, kako kaže, protesti mogu biti uspješni samo ukoliko su u službi odbrane izbornih rezultata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad