Koliko povećanje penzija može popraviti život penzionera

Vijesti 07. maj 201918:13 > 20:18
N1

Dok političari raskošno žive sa svojim plaćama, građani s druge strane sve su siromašniji. Od jučer 400.000 penzionera u Federaciji ima veće penzije za cijelih 12 maraka. Većina penzionera nije zadovoljna. Poručuju poskupile su cijene svih životnih namirnica i režija. S druge strane i onima koji još uvijek rade sve je teže. Potrošačka košara sve je skuplja, a standard sve niži.

Najniža penzija u Federaciji iznosit će 371,5 KM. Što je za 12,5 maraka više u odnosu na posljednju najnižu penziju od 359 KM. Posljedica je to novog Zakona o PIO-u koji je stupio na snagu prvog marta prošle godine, a koji se odnosi na više od 415.000 penzionera.

Od tada do januara 2019. godine penzije su četiri puta povećane, navode iz Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje – Dva puta vanredno i dva puta redovno, zbog obaveza usklađivanja penzija prema koeficijentu rasta BDP-a i potrošačkih cijena za sve penzije.

U proteklih godinu dana minimalne penzije porasle su za 13,8%, a sve ostale za 7,5%.

Međutim, većina penzionera nije zadovoljna:

“To je tako minimalno. Sramota”

“Znači puno. Mislim nije da je to nešto puno, ali znači.”

“12 maraka. Nisam zadovoljna, ogorčena sam na sve”

Novo povećanje penzija se ne odnosi na približno 500 penzionera sa maksimalnim penzijama i one penzionisane u ovoj godini sa zajamčenom penzijom od 459 maraka. Usklađivanjem se nastoji dostići nivo penzija koje će biti 60% u odnosu na prosječnu platu u Federaciji.

“Mogućnost za vanredno povećanje penzija je također predviđeno u novom Zakonu o PIO-u. A ona je uslovljena time da budžet Federacije bude u suficitu dvije godine zaredom. Mislim da će biti ove godine drugu godinu zaredom. Tako da se sljedeće godine možemo nadati vanrednom povećanju”, kazao je direktor PIO/MIO FBiH Zijad Krnjić.

Povećanju plata i većem standardu života nadaju se i oni koji još uvijek rade. Prosječna plata u Federaciji je 914 maraka. Istovremeno sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu veća je od 2.000KM.

Zumra Arnautović iz Visokog živi sa dva sina i mužem. Iako svi u porodici rade, prinuđeni su prodavati povrće da bi preživjeli:

“Meni treba 40 maraka najmanje, da ništa ne jedem, trošak. Stol i prevoz dok dođem iz Visokog. Još i ovo sad uplaćujemo penziono i zdravstveno, ne možemo raditi na stolu bez toga. Jučer odnijela platila 270 maraka.”

Marin Bago iz Udruženja Futura istakao je:

“Već dugi niz godina dvije prosječne plate ne mogu zadovoljiti vrijednost prosječne potorošačke košarice. To znači, ako imamo idealnu sliku u jednoj obitelji, ona se pored svog rada mora odreći nečega ili zaduživati.”

Hrana u BiH danas je skuplja nego u Njemačkoj, a milijarde maraka građani BiH uplaćuju za akcize, upozoravaju stručnjaci. Podaci njemačke agencije svrstali su BiH na 40. mjesto po kupovnoj moći u Evropi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad