Istražujemo: Porast broja ubistava u BiH

Vijesti 07. maj 201919:20 > 19:35
N1/FENA

Kantonalni sud u Zenici odredio je jednomjesečni pritvor Indiri i Hajri Husejinoviću, osumnjičenima za ubistvo Medije Husejinović u Topuzovom Polju kod Visokog. Ranije je Kantonalni sud u Sarajevu odredio pritvor Mujagi Ivazoviću osumnjičenom za ubistvo sina 29. aprila. Trenutno je hospitalizovan. Istaživali smo jesu li ovakvi slučajevi učestaliji nego ranije.

Ubistva djece, roditelja, sestara ili braće – sve su učestaliji zločini i tragedije koje potresaju Bosnu i Hercegovinu. Kobne svađe, tuče, ranjavanja i ubistva unutar porodica zaslužuju detaljnu analizu i istraživanje svakog pojedinačnog slučaja zbog odgovora – šta se u porodicama i okruženju zbiva, koji su motivi, razlozi i problemi – smatraju psiholozi. Iako kompleksan – odgovor je, obično, i u društvu i u ličnosti.

“Mi smo često skloni tome da povjerujemo da je nekakav momenat uticao na njegovu ličnost. Taj koji je odlučio da ubija ili da izrši samoubistvo nosi, po našim psihološkim razlišljanjima, u sebi neke preduslove, predispoziciju za to. To bi se mogao sagledavati kao neki razlog ili činjenica od koje polazimo”, pojašnjava Ismet Dizdarević, psiholog.

Primjer višestrukog ubice Edina Gačića, koji je ubijen u policijskoj akciji u februaru 2019. godine, pokazao je i određene manjkavosti u sistemu. Ispostavilo da je Gačiću sud 1999. nakon prvog počinjenog ubistva izrekao sigurnosnu mjeru psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi, koja mu je obustavljena, iako je tokom dopusta počinio novo ubistvo – ubistvo majke. Na Sokocu se nalazi trenutno jedina ustanova u Bosni i Hercegovini u koju se upućuju osobe kojima je izrečena mjera bezbjednosti obaveznog psihijatrijskog liječenja. Trenutno je tu 100 osoba. Struktura krivičnih djela od ubistava, pokušaja ubistava, čedomorstava, nasilja u porodici, teških krađa, piromanije… Načelnica Zavoda za forenzičku psihijatriju Sokolac dr. Persa Gunjević, inače na subspecijalizaciji iz forenzičke pshijatrije, ističe da se u radu sa pacijentima nastoji fokusirati na zdrave dijelove ličnosti.

“Kada smo se dotakli nasilja u porodici – indivudualno je koliko je nekome potrebno vremena. Kada su u pitanju zavisnosti – sve zavisi od tipa ličnosti. Nasilje u porodici je uglavnom vezano za zavisnost, mada se dešava i kod nekih drugih poremećaja, ali se to ugavnom dešava sa teškim tjelesnim povredama, pokušajem ubistva ili ubistvom što imamo kod psihoza. To nije često, ali dešava se”, ističe Gunjević.

Osobe kojima je mjera smještanja u ovakvu ustanovu neophodna sudovi prvom odlukom upućuju na šest mjeseci. Kasnije se uz redovne procjene ljekara u ustanovi, te angažovanih vještaka odlučuje o eventualnom produženju mjere. Konačnu riječ ima sud. Kapacitet Zavoda na Sokocu je 200 mjesta.

“Smatramo da kapacitetom možemo zadovoljiti i da nema potrebe da se na nivou BiH pravi neka nova ustanova što nam često govore – da Jagomir pokušava da otvori jedno forenzičko odjeljenje. Smatamo da tek kada se ovdje popune kapaciteti, možda u nekom narednom periodu treba razmišljati da se otvori neka druga institucija. Najviše pacijenata dolazi iz Republike Srpske, mada ima dosta pacijenata iz pojedinih kantona, prije svega iz Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog kantona, te Brčko Distrikta. Napomenuo bih da je mali broj paciienata iz Kantona Sarajevo, od jednog do dva pacijenta u toku godine”, otkriva Bojan Koprivica, v.d. direktora JZU Zavod za forenzičku psihijatriju Sokolac.

Kaznu zatvora ili mjeru pritvora zaključno sa decembrom 2018. godine u Bosni i Hercegovini izdržavale su ukupno 3.194 osobe, od toga kaznu zatvora – 2.610 osoba. Na području Federacije BiH kaznu zatvora izdržavalo je 1.489 osoba, a mjeru pritvora 338. U Republici Srpskoj kaznu zatvora izdržavalo je 644 zatvorenika, a u pritvoru su bile 104 osobe. U Brčko Distriktu ukupno – 151 osoba. Tokom 2018. u kućnom zatvoru uz elektronski nadzor bilo je 190 osoba. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad