Inzko danas Vijeću sigurnosti UN-a predstavlja izvještaj o provedbi mira u BiH

Vijesti 08. maj 201909:49 > 09:52
N1

Visoki predstavnik Valentin Inzko danas će Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) predstaviti redovni polugodišnji izvještaj o statusu provedbe mira u Bosni i Hercegovini.

Obraćanje možete pratiti uživo na ovom linku.

Tokom boravka u New Yorku, visoki predstavnik će se sastati s ambasadorima stalnih misija pri UN-u.

On je prije toga boravio u Washingtonu gdje je imao sastanke s vršiteljem dužnosti pomoćnika državnog sekretara Philipom Reekerom, zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Matthewom Palmerom, te drugim visokim zvaničnicima SAD-a. Visoki predstavnik je svoje sagovornike izvijestio o periodu nakon izbora, naglasivši izazove u procesu formiranja vlasti te posljedice koje je taj proces izazvao proteklih mjeseci.

“Puno poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma i jačanje institucionalnih kapaciteta BiH, uz poštivanje njihovih nadležnosti, važni su preduslovi za političku stabilnost i prosperitet Bosne i Hercegovine. Postizanje tih ciljeva i sprečavanje poništavanja daytonskih principa omogućit će Bosni i Hercegovini da iz pozicije međunarodne supervizije krene naprijed ka članstvu u Evropskoj uniji”, rekao je tom prilikom Inzko, saopćeno je iz OHR-a

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad